Новини от изборите

Костадин Марков СДС: Само като говорим реални неща, ще си върнем доверието на хората

29.04.2013

 Insert full sizeКостадин Марков,водач на листата на Съюза на демократичните сили в 2 МИР Бургас в интервю за Бургаски репортер. Преди дни прагматичния политик обяви, че няма да залага на популизма в кампанията каквото и да му струва това. Потърсихме г-н Марков, за да обясни своята пристрастеност към горчивата истина.

Не смятате ли, че със заявката за отказ от популизъм губите състезанието по „обещания”. В момента българинът е като на пазар и от всяка сергия му обещават, а вие не. Защо така?

Това е едно от малкото неща, за които въобще не ме е яд. Нямам никакво намерение да се включвам в хора с Волен Сидеров, с Валери Симеонов и с други такива. Да не говорим, че и сериозните партии си позволяват това…като например БСП. Нямаме никакво намерение да се вкрючваме в тази надпревара по лъжи. Ще говорим до последно истината, колкото и да е болезнена. Ще предлагаме нашите решения такива каквито са. Може да са бавни, може да самъчителни, може да са дълги и това да не ни носи резултат, но ще продължим да упорстваме и да говорим истината.

В миналото Чърчил обещал на англичаните „кръв, пот и сълзи”, за да преодолеят момент на трудност. Предполагам, че не обещавате точно това, но все пак  кои са горчивите лекарства, които СДС предлага да изпием в следващите години?

Аз вярвам ,че СДС ще има вариант да ги предлага. Проблемите са много, а решенията не са чак толкова много и те са във всички сфери. Ще започна от икономическата сфера. Безспорно трябва да продължи финансовата стабилност, безспорно обаче трябва да се защитят хората, които са в най-тежко положение. При всички случаи считаме, че 10%  „плосък” данък трябва да бъде удържан. При всички случаи трябва да има необлагаем минимум за най-уязвимите слоеве. Но същественото е това, че трябва да дадем глътка въздух на бизнеса. Трябва бързо да му връщаме ДДС, трябва при подписан договор с община или държава да му се плаща бързо, трябва да преминем от разрешителен към уведомителен режим. Трябва да въведем почасова ставка и да премахнем минималната работна заплата. Куп и куп още други мерки. Безспорно ще минем през съкращения, защото бюджетът както и да го въртим и огъваме, той не може да „пуска” до безкрайност. При всички случаи трябва да се даде възможност на фирмите да работят, да отварят работни места и оттам да се генерират доходи и потребление.

При досегашното управление ставаха забавяния на заплащането на фирмите, имаше тежки и тромави разрешителни и лицензи, а сега същите хора обещават вече да връщат ДДС за 7 дни. Вие подкрепяте ли тази мярка?

Аз че я приветствам тази мярка, приветствам я, но не ми се вярва. Току що идвам от среща с едни от малкото „живи” производители в град Бургас. Казаха ми, че ги бавят с месеци с това ДДС. Също им го подхвърлих това за едната седмица и те се подсмихнаха иронично така, както и ние сега с вас се усмихваме иронично. Дай Боже да се случи…

Вие обръщате ли внимание на този хор на обещанията. В него работните места, заплатите и пенсиите растат всеки ден? А пари откъде?

За съжаление и в тази предизборна кампания идиотизмът тържествува. Четейки посланията на БСП за едни четвърт милион работни места годишно ли бяха, ами ние скоро ще внасяме работна ръка от Китай. Слушайки Волен Сидеров и правейки елементарна сметка, излиза така, че брутният вътрешен продукт не стига, за да се изпълни 1000 лв. минимална ли беше, средна работна заплата ли беше. Каквото и да е, пак не стига брутният вътрешен продукт.

А в Бургас е страшно. Едните дават два възела,а другите дават три пътни възела и обещават, че всички пътища ще оправят. Аз поне съм работил вече 6 години като зам. кмет в този град и мога да ви кажа, че няма как да се случи това нещо. Максимумът, който ще успеем да постигнем, е да направим едни пътен възел. Дай Боже да започнем и втори независимо дали става въпрос за пари от държавата или на общината.

Уличната мрежа, ако можеха да я оправят, чудесно, но тук говорим за 700 млн. лв. по съвсем груби сметки, за да заприлича градът и областта на нещо. Не казвам, че това е цялата необходима сума, за да светне всичко. Така че по-леко с обещанията. Те хората не им вярват между другото. Нека да говорим по-реални неща, за да си върнем доверието на хората в политиците. Лъжейки така безогледно както се случва в тази кампания, безспорно се руши имиджът на политиците, на парламента, на правителството…

Кои са реално изпълнимите неща, под които поставяте подписа си. Кои са нещата, за които ще работите  през следващите четири години като депутат, ако получите доверието на избирателите?

Пътен възел „Запад”. За него има отпуснати 3 млн. лв, а той струва 20. Ако всички депутати от Бургас се обединят и работят, а то няма логика да не се случи…можем за три години да го построим и ще бъзде чудесно.

След него няма да обяснявам като БСП, че ще правим други пътни възли, защото пътният възел не е бетонно съоръжение, което да го осветиш с цветни лампички и да му режеш лентата. То и ма определени функции. То няма и нужда на този етап от толкова много. За какво трябва да правим пътен възел в Българово, при условие че има толкова други приоритети?

Огломният проблем на Бургас какъв е? Завършват автомагистрала „Тракия” и страхотен поток от автомобили влиза в града. Трябва да се отведе така, че да не затормозява центъра. Добре ,правим пътен възел „Запад”..ами, логично е бе хора. Следващ приоритет да бъде улица „Крайезерна”. Тя е след пътния възел и там влиза движението. След това на Е 87, пътен възел „Юг” и към Южното Черноморие. Другият ти обход е от ясен по-ясен. По улица „Транспортна” станаха произшествия. Имаме загинали дечица. Трафикът за Северното Черноморие да се измести успоредно на улица „Транспортна”, в нивите, както го наричаме малкия обход от сервиз „Ситроен” до първия надлез за пътя към София. Това е другият приоритет. Какво има да се упражняваме. Защо да го правим възела до Българово? Да ходят камионите по-бързо до ЛУКойл ли? Или има жестока икономика, която да се развива в Българово? Да, необходим е, но не е първи в списъка  с приоритетите.

Как ще убедите колегите и в Народното събрание, че тези инфраструктурни проекти имат национално значение, а не само регионално, за да подкрепят строителството им?

Ако грам не познават Бургас, но ако имат най-малката представа за нещата, които говоря, трябва да са идиоти, за да не възприемат тези аргументи. Как си представяте, че първата завършена магистрала от столицата до Черноморието няма да докара огромен транзитен трафик.  Знаете ,че транзитът на Бургас е 27%. Оттам нататък тръгват приоритетите. Какво има да се обяснява. Защо някой ще е станал депутат, защо ще се занимава с общестевна дейност, ако не познава този проблем. Трябва се мисли като се правят програми, като се определят приоритети и като се обещава.

В срещите ви до момента през тези седмици от кампанията подсказват ли ви нови идеи за Бургаска област?

Срещам се с много хора и безспорно има много свежи идеи, които научаваме. Само че колкото и нескормно ви звучи, ще ви кажа, че съм един от най-добре подготвените хора в тази област по отношение на инфраструктурните проекти и съм убеден, че на базата на моята работа като заместник кмет по строителството в община Бургас вече 6 години познавам всяко къмъче в този град, знам нуждите, знам приоритетите.

Да ви приемаме като практик, а не като теоритик, така ли?

Трудно ми е да се определям. Аз просто знам какво трябва да се направи за този град. Знам и механизмите, по които може да се случи. Ако Димчо Михалевски казва „Аз имам по програма да оправим брегоукрепването по плажовете”, това значи да оправим буните по морето. Аз обаче знам точно колко са буните на бургаския плаж, колко са на Сарафово, знам за северния плаж на Поморие, за проблема в Приморско. Знам детайлите, знам точно колко буни са засегнати. Съжалявам, че не можем да влезем в дебат с него, за да поговорим, но му го казвам в аванс, за да се подготви.

Какво е вашето послание към хората от Бургаска област?

Винаги съм го казвал. Нека се чувстват свободни. Да не делегират правото си да мислят на поредния спасител, авторитарен лидер, командир или Сюлейман Великолепни. Единствената алтернатива за свободния човек в момента е СДС. Това е единствената демократична партия. Може да се караме, да се бием, да се люспим, но решенията се взимат колективно. При нас е мястото на свободния човек. Затова разчитам на нормалните и свободни хора в този град да ни подкрепят.


Tags: Костадин Марков, Бургас, СДС, 2 МИР

Още по темата

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 23.04.2018

Антон Койчев: СДС трябва да...

Председателят на СДС-София д-р Антон Койчев обяви в студиото на Bul...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...