Йордан Нихризов:Само листите на СДС са чисти от агенти

08.05.2013

Insert thumbЙордан Нихризов, председател на БСДП и водач на листата на СДС в Стара Загора

- Към кого са ориентирани вашите послания?

- Моето верую е социалната демокрация. В този смисъл отправям посланията към всички честни граждани, независимо дали те са работници, служители, или имат и ръководят собствен бизнес. Това, което загубиха хората в днешния ден, е чувството за социална справедливост, а от там и вярата в устоите на демокрацията. Причините са много. За 23 г. страната ни стана част от евроатлантическите структури, но остана най-бедната в ЕС. Преходът към гражданско общество се оказа управляван от потайни архитекти. Те превърнаха партийната си власт в икономическа и сега в ролята на олигарси, управляващи монополни структури, се опитват да преподават пещерен капитализъм. На носталгиците се налага да припомним дългите опашки пред празните магазини, а на поколението, закърмено с интернет, как денят завършваше с Първа програма на БНТ и подслушването не бе скандал, а мрачно ежедневие. Затова мисля, че нашата първа задача в тази кампания е да върнем вярата на хората в доброто.

- Как ще мотивирате хората да отидат до урните на 12 май?

- Трябва да ги накараме да разберат, че алтернатива на статуквото има. Разбира се, не е тази между по-малкото и по-голямото зло, както ни разясняват политическите манипулатори ежечасно. Тя е в конкретните мерки за подпомагане на дребния и среден бизнес, в справедливото данъчно облагане, в средствата, отделяни за образование и здравеопазване, в премахването на всички лобистки текстове от законодателството. За всичко това не са необходими огромни средства, нужна е честност и откритост пред хората.

- Когато станете депутат, какво ще направите за решаване на проблемите в Стара Загора и района?

- Винаги ми е било забавно, когато кандидати за депутати се опитват да поемат ролята на кметове или дори да се прераждат в общински съвети. Те щедро обещават раздаване на общински жилища, намаляват такса смет и подменят тротоарни настилки, знаейки, че това не са техни правомощия. Районът на Стара Загора има един специфичен проблем и той е свързан с енергетиката в комплекса "Марица-изток". Тя осигурява препитанието на голяма част от хората и е съществено звено в енергийната система на страната. Необходимо е в една нова реална енергийна стратегия тя да получи подобаващо се място. На първо време може да се решат наболелите въпроси с намаляване на таксите за пренос, с премахване на паразитните структури в енергетиката, с решаване въпросите с износа и ликвидиране щетите, нанесени от това, което хората определиха като енергийна мафия.
Второто нещо е свързано с географското местоположение на региона. Тук може да говорим за реализиране на транспортните проекти по направление север-юг и вековния проблем за комуникациите под Стара планина. Подпомагането на земеделските производители и възможността за усвояване на евросредства също е на дневен ред. За всички в страната трябва законова гаранция, че могат да се получат заработените заплати, осигуряване на условия за честна конкуренция на бизнеса, работещи държавни институции.

- Какъв ангажимент към гражданите поема коалицията чрез своята програма?

- Програмата на СДС е широкообхватна. В нея има ясни виждания в икономиката, образованието, здравеопазването. За тяхната реализация на първо място са нужни конкретни законопроекти, с каквито коалицията разполага. Най-важното е разбирането, че за реална социална политика е необходима работеща икономика, работеща в интерес на хората, а не за печалбата на шепа олигарси. Разбирането, че в Европа трябва да влезем с образована нация, а не посредством бягството през Терминал 2.

- Как ще коментирате проверката на Комисията по досиетата, която установи, че единствено в листите на СДС няма агенти на ДС?

- С гордост мога да подчертая, че Коалиция СДС изпълни едно от своите обещания пред избирателите. Заявихме, че ние - демократи, социалдемократи, земеделци, тръгваме на чисто. Ето, ние сме единствената политическа сила, която няма в листите си агенти на бившата ДС. Нека хората разберат, че гласът, даден за номер 10, не е глас в пустиня, а най-точното решение за всички, които желаят по-добро бъдеще за себе си и своите деца.


Tags: Йордан Нихризов

Още по темата

thumb 28.04.2013 - Стара Загора

Казанлък може да бъде отнов...

„Ако от петнадесетицата на ГЕРБ извадим петицата на БСП получаваме ...

thumb 24.04.2013

Нихризов обеща подкрепа на...

Инициирането на референдум за тютюнопушенето в заведенията, прилага...

thumb 22.04.2013 - Стара Загора

Коалиция СДС откри изборни...

С водосвет отвори врати на 19.04.2013 г. изборния щаб на Съюза на д...

thumb 10.04.2013 - Стара Загора

Синьото обединение е създад...

Работеща икономика, възраждане на малкия и среден бизнес, качествен...