Президентът и ЦИК трябва да гарантират честността на изборите

11.05.2013

Insert thumb

Председателите на СДС, Обединени земеделци, движение Гергьовден и водачи на листите на СДС дадоха извънредна пресконференция в деня за размисъл, предизвикана от извънредните събития, хвърлящи сянка върху честното провеждане на изборите.

„24 г. след промените ние сме особено чувствителни към всякакви опити за манипулация, тъй като СДС и България вече сме преживявали избори, в които вота на гражданите бе явно подменен, и всички изпитахме несполуките от това. С купени и фалшифицирани гласове обаче можеш да вземеш властта, но не можеш да управляваш. Народът рано или късно въстава, но за съжаление се губят години. А днес нямаме лукса да губим повече време“, заяви председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов.

„Подкрепяме категорично действията на Прокуратурата и ДАНС и настояваме да се стигне докрай в разследването на скандалите с подслушванията и незаконно отпечатаните 350 000 бюлетини за изборите. Обръщаме се към Президента на републиката назначеният от него кабинет да гарантира в утрешния ден честни избори, тъй като той ще носи цялата отговорност, ако има съмнения за тяхното демократично провеждане, продължи Кабаиванов. Той настоя ЦИК да вземе спешни мерки, за да могат българските граждани да направят своя избор. Според СДС реална мярка е да се разпореди на СИК маркиране на печатите и след като бъде положен първият печат, бюлетините да се подписват от трима членове на комисиите. Вторият печат да бъде полаган само ако на бюлетината вече има белязан печат и три подписа.

 

Insert thumb

Председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева каза, че е дошло време разделно, време да се разделим с партиите на статуквото, които манипулират, подслушват и променят вота на българите. Недопустимо е задкулисните играчи да решават каква ще е съдбата на България с фалшификации, подчерта тя.

 

 

Insert thumb„Единственият начин да се противопоставим на фалшифицирането на изборите и купуването на гласове, е като излезем масово да гласуваме. Защото няма по-добро лекарство за демокрацията освен повечето демокрация. Колкото повече стават отвратените от политиката, толкова повече стават отвратителните в нея.“ – каза Любен Дилов.

От СДС припомниха, че първи са алармирали, че се готви подмяна на вота, когато представители на коалицията не бяха допуснати за членове на РИК и СИК. Те подчертаха, че като гарант на законността, свободата и личното достойнство няма да позволят поредна манипулация изборен резултат и ще направят всичко възможно онези, които се опитват да го наложат, да бъдат спрени.

 


Tags: СДС, Любен Петров, Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 31.03.2017

Божидар Лукарски: Трябва да...

Подалият оставка лидер на СДС Божидар Лукарски определи като пораже...

thumb 25.03.2017

Божидар Лукарски: На 26 мар...

Най-добрият сценарий е дясно-центристко правителство. Само такова у...

thumb 22.03.2017

Филип Кирев: Длъжници сме н...

Развитието на спорта, особено масовия и аматьорския, е важна част о...

thumb 22.03.2017

Участие на Божидар Лукарски...

Участие на председателят на СДС и водач на КП "Реформаторски блок -...

thumb 20.03.2017

Костадин Марков: Влизането ...

Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” подари атрактивно шоу ...

thumb 20.03.2017

Божидар Лукарски: РБ се офо...

Реформаторският блок се оформи като център и обединител на автентич...

thumb 17.03.2017

Божидар Лукарски: Служебния...

Каузата на коалиция "Реформаторския блок - Глас Народен" на тези и...

thumb 18.03.2017

СДС и Реформаторски блок - ...

Коалиция "Реформаторски блок-Глас Народен" почете паметта на жертви...