За СДС е изключително тревожно приемането на мораториума върху продажба на земеделски земи на чужди граждани, защото е подчинено на липсата на абсолютна логика

23.10.2013

Insert thumbЗа Съюза на демократичните сили е изключително тревожно приемането на мораториума върху продажба на земеделски земи на чужди граждани, защото е подчинено на липсата на абсолютна логика. Вчера Народното събрание гласува нещо, което не може да се гласува, защото е подписан международен договор, който не може да се нарушава съгласно Конституцията на Р България. Това заяви на брифинг пред журналисти членът на НИС на СДС Владимир Кисьов, коментирайки приетия от парламента документ.

По думите на бившия Главен преговарящ с ЕС по този начин депутатите са нарушили Конституцията, гласувайки решение на Народното събрание, което е неосъществимо. Той подчерта, че трябва да стане ясно, че се засяга продажбата на земеделска земя на европейски граждани, а не просто на чужденци, защото по силата на договора ни с Европейския съюз не може да се закупува такава земя, като така се манипулира обществото. На трето място, затваряйки пазара на земи по този начин, се пречи на частните собственици да продават на цени, които ги удовлетворяват. "На кого да ги продават, на българските мафиоти на безценица ли?", попита Кисьов.

Според него най-тревожното, което се случва е, че приетото решение нарушава взаимоотношенията ни с другите – страни членки на ЕС и подобна поправка в договор би трябвало да се гласува от всички парламенти на страните от Съюза.

Учудващ е фактът, че председателят на ПЕС, който е и председател на ПГ на БСП Сергей Станишев по доста лековат начин, не присъствайки в пленарна зала, през повечето време допуска да се случи това, което никой европеец не би гласувал. Учудващо е и поведението на ПП ГЕРБ, която е член на ЕНП, защото никоя партия от това европейско семейство не би гласувала този мораториум.  Да не говорим за мълчанието на министър – председателя на Република България, който е готвил през 2000г. главата от преговорите с ЕС за свободно движение на капитали, стоки и услуги, подчерта Владимир Кисьов.


Tags: Владимир Кисьов

Още по темата

thumb 19.11.2013

Владимир Кисьов: Целта на „...

Това каза днес представителят на СДС на технически брифинг на груп...