Недостигът в бюджета на НЗОК може да доведе до затваряне на лечебни заведения

29.10.2013

Insert thumb

Вчера станахме свидетели на един фарс при гласуването на предложението за актуализация на бюджета на НЗОК. За нас е необяснимо как представителя на държавата в лицето на зам-министъра на финансите гласува против с аргумента, че няма яснота откъде ще дойдат средствата за НЗОК. Това заяви на пресконференция председателят на СДС Божидар Лукарски след заседанието на НИС на синята партия. Според него този въпрос се задава в неправилното място и време, защото е по-логично той да бъде отправен към министъра на финансите и към министър – председателя Орешарски.

Д-р Мариана Лазарова, член на НИС на СДС, отбеляза, че за синята партия е изключително притеснително отхвърлянето на актуализация на бюджета на НЗОК, защото има реална възможност лечебните заведения да получат само 80% от средствата, които са изработили за последните месеци на годината. Това ще доведе не само до дефицит при осъществяването на добра медицинска практика, а и до реално затваряне на някои от лечебните заведения за болнична помощ, подчерта тя. По думите и няма да има средства нито за медикаменти и консумативи, а най-накрая няма да има и за заплати на работещите в здравеопазването. Д-р Лазарова изрази безпокойство по отношение на недостига на бюджета на НЗОК, който е между 130 и 150 млн. лв. Обещават се 30 млн. лв., който се твърди, че ще бъдат събрани от здравни вноски, но разликата, която остава, най-вероятно ще бъде изплатена след 1 януари 2014г. Това съответно ще доведе до харчене на пари от следващия бюджет, а както наблюдаваме проектобюджета за 2014г., който управляващите определят като балансиран, за нас съвсем не е такъв, защото още отсега се очертават около 400 млн.лв., които не е ясно как ще бъдат компенсирани, допълни Лазарова. Тя зададе въпроса - „да не се стигне до там догодина юли-август да се окажем в същото положение и да се чудим откъде да се разплащат парите за болнична помощ”.

Insert thumbЗам. - председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов определи четири основни проблема в българското здравеопазване – липса на политическа воля да се приеме национална здравна карта; нежелание на управляващите да се реши въпроса с електронната здравна карта на българските граждани, за да се намалят значително злоупотребите в здравното обслужване; сблъсъка на двете основни лобита на фармацевтиката и на частните болници; липса на каквато и да е било възможност за специализация на младите български лекари. Ако това не се реши в рамките на следващите две години ще продължаваме да имаме проблем с бюджета на НЗОК, ще имаме влошаване на здравеопазването и изтичане в чужбина на български лекари, което ще доведе до непредвидими последици, подчерта той.

Insert thumbГлавният секретар на СДС Филип Кирев  взе отношение  относно цялостната рамка на  Бюджет 2014, който бе представен от Министерството на финансите.

За нас Бюджетът  за 2014 не е балансиран. Ние смятаме, че в него ще се появи дефицит от минимум  милиард и половина, което ще доведе до теглене на нов заем , от който отново тежестта от  изплащането му ще падне върху всички нас и нашите деца, обяви той позицията на СДС относно Бюджет 2014.

Ние не виждаме в този бюджет планираното съкращаване на държавната администрация , нещо повече всъщност разходите предвидени за администрацията се увеличават  със седемнадесет  милиона, допълни Главният секретар.

Това увеличение е основно за министерствата и държавните агенции, защото по отношение на общинската администрация  бюджетът  намалява своите разходи и практически обрича общините в България на едно вегетативно състояние на минимума на тяхното съществуване, завърши Филип Кирев.

Insert thumbПо–рано през деня ръководството на СДС се срещна с председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов и с представители на съсловната организация, на която бяха обсъдени задълбочаващите се промени в българското здравеопазване.

 


Tags: НИС

Още по темата

thumb 04.12.2013

Бюджет 2014: Крачка към нов...

Съюзът на демократичните сили смята, че този бюджет е поредният при...

thumb 04.11.2013

СДС настоява за регистър на...

Председателят на СДС представи становището на партията относно пред...

thumb 23.10.2013

СДС категорично се противоп...

Позиция на СДС относно опитите за монопол на търговията с тютюневи ...

thumb 08.10.2013

Божидар Лукарски: Наблюдава...

Пресконференция на ръководството на Съюза на демократичните сили

thumb 03.09.2013

Декларация на НИС на Съюза ...

100 дни управление на безпринципния кабинет „Орешарски” показа, че ...

thumb 24.07.2013

СДС настоява за незабавна о...

Припомнихме си историята, когато отново БСП управляваше, а МВР бе н...

thumb 25.03.2013

Върховният административен ...

ВАС отмени решението на Централната избирателна комисия, която опре...

thumb 18.03.2013

СДС сезира ЦИК за кражба

Очакваме ЦИК да вземе справедливо решение, с което да се сложи край...

thumb 05.03.2013

Емил Кабаиванов: Президентъ...

Призовавам Кирил Йорданов и целия Общински съвет на Варна да си под...

thumb 26.02.2013

Емил Кабаиванов: В оставащи...

Решение за АЕЦ „Белене“ в рамките на действащия парламент, поиска с...