Намаляването или премахването на енергийната зависимост от един единствен партньор, за СДС означава свобода за България сама да определя своята посока на развитие

03.12.2013

Insert thumb

ПОЗИЦИЯ

ОТНОСНО СТРОИТЕЛСТВОТО НА 7-МИ БЛОК НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ

НА НАЦИОНАЛНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ НА ПП СДС

 

 

НИС на СДС на свое нарочно заседание, анализира визитата на министъра на икономиката и енергетиката в САЩ и преждевременния анонс за строителство на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй от американската компания Уестингхаус.

 

На база на изнесената в медиите информация за посещението, последвалите изявления на министър Стойнев, както и изразяваната и непроменяна през годините позиция на СДС относно енергийната зависимост на България от Русия, НИС на СДС реши:

ПП СДС ще подкрепи всички действия на българската държава в посока намаляване на енергийната зависимост от Русия. Намаляването или премахването на енергийната зависимост от един единствен партньор, за ПП СДС означава свобода за България сама да определя своята посока на развитие. В настоящия момент всички сме свидетели на събитията в Украйна и до какво води икономическата или енергийна зависимост от един партньор.

НИС на СДС, в рамките на днешния ден, ще изпрати покана за среща с негово  превъзходителство посланика на САЩ в България г-жа Марси Рийс, за получаване на пълната информация за договореностите и ангажиментите, поети от българската страна при посещението на министър Стойнев в САЩ. НИС на СДС предприема тези действия поради абсолютната липса на доверие в настоящия кабинет, бездействието относно актуализацията на Енергийната стратегия на България и действията на неговите министри. Една такава среща ще допринесе за внасяне на повече яснота и публичност по този въпрос.

 

В дискусията бяха очертани два сценария на поведение на министър Стойнев:

Преждевременният анонс за строителство на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, без процедура и от конкретен изпълнител е може би скрит ход, целящ да компроментира пред българското общество, каквито и да било действия за изграждане на 7-ми блок от различен и независим от Русия инвеститор или изпълнител на проекта. Непрофесионалните, прибързани и неприсъщи за български министър действия, засилват усещането за умела постановка, която да прикрие истинските намерения на кабинета Орешарски.

Поведението на българския министър при визитата му в САЩ, също така напомня за незабравената практиката за водене на политика в БСП - „едно на теб, едно на мен“. Тоест вторият възможен сценарий е посещението в САЩ, по същество, да представлява опит за скрита договорка, лесно обяснима със следното изречение: “Ако Ви дадем да построите блок в Козлудуй, ще ни оставите ли да правим каквото си поискаме с Белене?“. Мечта на всеки кабинет с участието на БСП.

 

СДС ще подкрепи изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй при прозрачна процедура, при спазване на всички екологични норми и стандарти за сигурност (включително и яснота относно мястото за съхраняване на ядрените отпадъци) от партньор, който ще намали зависимостта ни от единствения ни значим партньор в енергетиката- Русия.

 

В заключение, НИС на СДС изразява своята пълна подкрепа за украинския народ в борбата му за икономическа и енергийна независимост, както и в стремежа му към европейска интеграция. Днес, пред очите на всички ни се демонстрира с пълна сила как и с какви цели се ползва зависимостта на една огромна държава като Украйна.


Tags: НИС

Още по темата

thumb 04.12.2013

Бюджет 2014: Крачка към нов...

Съюзът на демократичните сили смята, че този бюджет е поредният при...

thumb 03.09.2013

Декларация на НИС на Съюза ...

100 дни управление на безпринципния кабинет „Орешарски” показа, че ...

thumb 24.07.2013

СДС настоява за незабавна о...

Припомнихме си историята, когато отново БСП управляваше, а МВР бе н...

thumb 20.02.2013

Служебният кабинет е единст...

С оставката си, премиерът Борисов не пожела да поеме отговорността ...

thumb 18.02.2013

Позиция на СДС относно оста...

Смяната на финансовия министър е положителен знак, но той трябва да...

thumb 04.02.2013

Декларация на Съюза на демо...

Преди 16 години, на 4 февруари 1997г., свободомислещите хора в Бълг...

thumb 29.01.2013

СДС внесе в деловодството н...

Съюзът на демократичните сили не застава зад нито една от двете тез...

thumb 19.01.2013

Декларация на СДС по повод ...

Съюзът на Демократичните Сили изразява своето безпокойство, че подо...

thumb 04.12.2012

СДС ще остане верен на свои...

В навечерието на 23-та година от създаването си СДС се обръща към ...

thumb 31.08.2012

Позиция на НИС на СДС - „Дя...

СДС призовава министър Дянков да насочи усилията си и енергията си ...