Румен Христов: Коалиция с "Демократична България" за евроизборите е най-подходяща за СДС

24.01.2019

Ние имаме нужда от промяна в Конституцията, подчерта в интервю за предаването ни "12+3" Румен Христов - лидерът на СДС, които имат идеи за кардинални промени в основния закон.

„Ние говорим за смяна на модела на управление, което включва двукамерен парламент“, уточни Христов, според когото за страната ни той „би бил една допълнителна гаранция, че няма да има толкова лесна и бърза смяна на нашето законодателство“:
„Това често сменяне на законите не е добре за българския бизнес, както и не е добре за инвеститорите и нека има малко по-добър контрол върху тези закони, тъй като те трасират бъдещето на държавата, на нацията и на бизнеса“. 

„Става дума за мерки за ускорен растеж на икономиката и има увеличаване на инвестициите за справедлив изборен процес, както и за промяна в съдебната система, реформи в нея. Всички тези неща биха довели до промяна на управленския модел“, уточни лидерът на СДС. 

„Очевидно е, че България е премиерска република независимо, че в Конституцията пише, че България е република с парламентарно управление“, каза още Христов:
„Не е лошо, че е премиерска република - такива са повечето републики в Европа. Въпросът е да има един баланс между властите, да има един по-голям контрол“, допълни той, както и даде за пример Съединените щати. 

От СДС предлагат и да бъде намален броят на народните представители в парламента от 240, „защото това не само популистко, но и би дало възможност да има малко по-голяма ангажираност на всички народни представители, участие в комисии и т.н.“, допълни Румен Христов: 
„Като Горната камара да се състои от 62 души, избирани от всеки регион“, като те ще отговарят за него без значение „колко е населението на региона“ и „ще имат равен глас, за да могат с него да защитават интереса, да речем, на една малка област, каквато е Силистра така, както представителите в Горната камара от София ще защитават интереса на София".
 
Долната камара ще е от 120 души, като тя ще се избира на база на броя население, допълни лидерът на СДС, които предлагат и парламентът да избира президентът:
„Президентът е най-легитимно избраната личност в България. Той получава едно много голямо доверие и права, а от него има много очаквания, а той няма правомощия. Затова ние казваме - или му увеличавате правомощията, което е очевидно, че няма да се случи. Тогава е добре той да бъде избиран от парламента - от Долна и Горна камара на заседание с 2/3, както е в повечето европейски държави“.

„Ние слагаме темата за дискусия и размисъл независимо, че нямаме нито един народен представител“, допълни Румен Христов, според когото „Великото Народно събрание е един анахронизъм“. 

„Продължаваме да водим разговори със сродни формации“ за явяване на евроизборите, обясни още лидерът на СДС.
„С изключение на БСП и на ДПС, ние не сме отказали среща на формации, които са демократични, които са в десния спектър и които са проевропейски ориентирани“, добави Христов, както и уточни, че не са били търсени за среща от ГЕРБ, тъй като те „имат традиция да се явяват самостоятелно“.

„Смятам, че идейната коалиция, т.е. коалиция с колегите от "Демократична България" за евроизборите е най-подходяща“, каза още Румен Христов, според когото това, което се случва с коалицията на „Обединени патриоти“ повтаря съдбата на „Реформаторския блок“, но „много по-ускорено и радикално“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

http://bnr.bg/horizont/post/101072888/rumen-hristov


Tags: Румен Христов

Още по темата

thumb 31.05.2019

Румен Христов: Благодаря от...

Резултатите от Евроизбори 2019 са добра новина за българската демо...

thumb 28.03.2019

Медийни участия на СДС за п...

Участия в БНТ и България Он Ер

thumb 27.03.2019

Шанс за дясното - разговор ...

Видео от "Още от деня"

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 18 март, от 17.30 часа

thumb 16.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 март от 11.10 часа

thumb 26.01.2019

Председателят на СДС Румен ...

Запис на разговора в обзорното седмично предаване

thumb 26.01.2019

Румен Христов пред ТВ "Европа"

Видео с участието на 26 януари

thumb 24.01.2019

Участиe на Румен Христов в БНР

24 януари, четвъртък, 12.15 часа

thumb 17.01.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 януари, четвъртък, от 20.00 часа.