Дончо Златев: СДС сме за дясно обединение, но сме готови и да се явим сами на Евровота

11.02.2019

Три са възможните варианти за явяване на СДС на предстоящите европейски избори. Именно бъдещите действия на партията са били обект на разискване на проведения този петък Национален съвет. Самостоятелно явяване, участие в дясноцентристка коалиция или присъединяване към патриотично-консервативно обединение. Това са трите възможности пред най-старата демократична партия у нас, които членовете на ръководния орган на формацията са разгледали обстойно.

„СДС продължава да бъде за обединение на демократичната общност, но все по-голям брой от членовете на Националния съвет заявяват своето желание за самостоятелно явяване на европейските избори.“ Това заяви за „Старозагорски новини“ Дончо Златев – член на НИС на СДС и регионален представител в Югоизточен регион. Златев, който е и бивш член на Областния съвет на „сините“ в Стара Загора, уточни още, че на срещата се е прокраднала и идеята партията да работи за обединението на всички членове на Европейската народна партия за явяването в една обща листа в България. Предложението обаче не намерило място в същинската дискусия, тъй като членовете на ръководния орган посочили, че ГЕРБ има установена практика за самостоятелно явяване на избори. Всички участници в дискусията категорично застанали зад позицията, че СДС няма да влезе в обединение, в което ще му бъде отредена роля на резервен играч. „Това трябва да бъде ясно на всички наши бивши и бъдещи партньори. Ние няма да влизаме в безпринципни коалиции. Десният човек у нас търси ценностно обединение, което предлага конкретни политики за справяне с ежедневните проблеми, а не поредната сделка за места в листите“, подчерта Дончо Златев.

Членовете на Националния съвет на СДС са ангажирали председателя на партията Румен Христов да стартира преговори с потенциални партньори за евровота. Първата възможна опция е ДСБ, които обаче са част от обединението „Демократична България“. В тази връзка Дончо Златев посочи, че силните фигури в партията на ген. Атанасов са заявили готовност за сътрудничество, но от коалиционните им партньори, „ДА България“ и „Зелените“, подхождали по-резервирано. „СДС подкрепя обособяването на коалиция, която да защитава и представлява десните формации. Ние обаче мислим и върху възможността подобно обединение да не бъде постигнато. Ето защо заявяваме категорично, че сме готови да се явим самостоятелно и да представим кандидати за европейския парламент“, уточни Златев. Той припомни, че именно СДС е създало основите на европейското бъдеще на България, което по думите му давало нужното самочувствие на членовете на партията, че могат да се преборят за гласа на десния избирател. Дончо Златев все пак уточни, че самостоятелното явяване се разглежда като последна възможност пред формацията.

Живко ИВАНОВ, "Старозагорски новини"

 
 

Още по темата

thumb 15.02.2019

Историята на вестник "Демок...

Хората го възприемаха като отворен прозорец към забравения свят от ...

thumb 14.02.2019

Участие на Румен Христов в ...

14 февруари от 18.10 часа

thumb 14.02.2019

СДС: Избирателите не са ста...

Позиция за готвените промени в Изборния кодекс

thumb 12.02.2019

Поклон пред паметта на д-р ...

Ще го помним винаги с добро

thumb 11.02.2019

СДС: Недоволството срещу но...

СДС винаги е стоял и ще стои на страната на бизнеса,

thumb 11.02.2019

Участие на Пламен Юруков в ...

Понеделник, 11 февруари, 20.30 часа

thumb 11.02.2019

СДС: Рожденият ден на „Демо...

Честит празник на всички, които свързаха съдбата и професионалния с...

thumb 10.02.2019

Участие на Антон Койчев в "...

Понеделник, 11 февруари, 9.00 часа

thumb 06.02.2019

Съболезнователен адрес по п...

Той беше смел човек и истински демократ

thumb 05.02.2019

Участия на Илия Лазаров във...

В радио "Фокус" от 17.10 часа и в "Денят Он Ер" в телевизия "Българ...