thumb

Румен Христов: Ще търсим десни коалиции, за да не допуснем БСП да управляват в областните градове

Изграждането на АЕЦ "Белене" няма да се състои, прогнозира лидерът на СДС

thumb

Член на КС на СДС бе избран за зам. главен редактор на официалното издание на студентите от ЕНП

Висшият форум на студентската организация на Европейската народна партия прие и повече от 10 позиции, становища и пре...

thumb

СДС почете жертвите на тоталитарните режими

Румен Христов подчерта, че трябва да се отдава почит на всички жертви на тоталитарните режими, независимо дали са лев...

thumb

Ръкводството на СДС ще почете Деня на памет за жертвите на тоталитарните режими

На 23 август от 11 часа ще поднесат венец и цветя на Мемориала в градинката на НДК

Дончо Златев: СДС сме за дясно обединение, но сме готови и да се явим сами на Евровота

11.02.2019

Три са възможните варианти за явяване на СДС на предстоящите европейски избори. Именно бъдещите действия на партията са били обект на разискване на проведения този петък Национален съвет. Самостоятелно явяване, участие в дясноцентристка коалиция или присъединяване към патриотично-консервативно обединение. Това са трите възможности пред най-старата демократична партия у нас, които членовете на ръководния орган на формацията са разгледали обстойно.

„СДС продължава да бъде за обединение на демократичната общност, но все по-голям брой от членовете на Националния съвет заявяват своето желание за самостоятелно явяване на европейските избори.“ Това заяви за „Старозагорски новини“ Дончо Златев – член на НИС на СДС и регионален представител в Югоизточен регион. Златев, който е и бивш член на Областния съвет на „сините“ в Стара Загора, уточни още, че на срещата се е прокраднала и идеята партията да работи за обединението на всички членове на Европейската народна партия за явяването в една обща листа в България. Предложението обаче не намерило място в същинската дискусия, тъй като членовете на ръководния орган посочили, че ГЕРБ има установена практика за самостоятелно явяване на избори. Всички участници в дискусията категорично застанали зад позицията, че СДС няма да влезе в обединение, в което ще му бъде отредена роля на резервен играч. „Това трябва да бъде ясно на всички наши бивши и бъдещи партньори. Ние няма да влизаме в безпринципни коалиции. Десният човек у нас търси ценностно обединение, което предлага конкретни политики за справяне с ежедневните проблеми, а не поредната сделка за места в листите“, подчерта Дончо Златев.

Членовете на Националния съвет на СДС са ангажирали председателя на партията Румен Христов да стартира преговори с потенциални партньори за евровота. Първата възможна опция е ДСБ, които обаче са част от обединението „Демократична България“. В тази връзка Дончо Златев посочи, че силните фигури в партията на ген. Атанасов са заявили готовност за сътрудничество, но от коалиционните им партньори, „ДА България“ и „Зелените“, подхождали по-резервирано. „СДС подкрепя обособяването на коалиция, която да защитава и представлява десните формации. Ние обаче мислим и върху възможността подобно обединение да не бъде постигнато. Ето защо заявяваме категорично, че сме готови да се явим самостоятелно и да представим кандидати за европейския парламент“, уточни Златев. Той припомни, че именно СДС е създало основите на европейското бъдеще на България, което по думите му давало нужното самочувствие на членовете на партията, че могат да се преборят за гласа на десния избирател. Дончо Златев все пак уточни, че самостоятелното явяване се разглежда като последна възможност пред формацията.

Живко ИВАНОВ, "Старозагорски новини"

 
 

Още по темата

thumb 24.08.2019

Румен Христов: Ще търсим де...

Изграждането на АЕЦ "Белене" няма да се състои, прогнозира лидерът ...

thumb 23.08.2019

Член на КС на СДС бе избран...

Висшият форум на студентската организация на Европейската народна п...

thumb 23.08.2019

СДС почете жертвите на тота...

Румен Христов подчерта, че трябва да се отдава почит на всички жерт...

thumb 23.08.2019

Да си спомним за Александър...

Днес се навършват 10 години, откакто ни напусна

thumb 22.08.2019

Ръкводството на СДС ще поче...

На 23 август от 11 часа ще поднесат венец и цветя на Мемориала в гр...

thumb 22.08.2019

Участие на Румен Христов в ...

23 август, 19.30 часа

thumb 22.08.2019

Поведението на Русия след и...

Новата Европейска комисия трябва да подходи много отговорно и крити...

thumb 22.08.2019

МСДС организира конференция...

Лектори са президентът Петър Стоянов, евродепутатът Лидия Перейра,...

thumb 21.08.2019

Ивайло Кутов: Националната ...

Днес обстоятелствата са различни, аз разглеждам този въпрос за 30-г...

thumb 20.08.2019

Теодор Петков, кмет на райо...

Правомощия на районните кметове са доста по-ограничени, отколкото н...