thumb

Младежкото ЕНП прие резолюция на МСДС за бъдещето на Западните Балкани

Организациите застанаха зад каузата, че заедно трябва да се борим за устойчивото развитие на Европа и срещу климатичн...

thumb

СДС от Пловдив: БСП на всяка цена иска да се върне на власт, но това не е добре за България

Румен Христов коментира, че е категоричен, че коалицията ще спечели изборите

thumb

Среща в Дупница на кандидтите за евродепутати от СДС с членове и симпатизанти от Югозапада

В конференцията ще участва председателят на СДС Румен Христов

thumb

СДС е заедно с ГЕРБ, защото искаме да победим БСП, заяви в Плевен Александър Йорданов

ие като евродепутати трябва да поставяме нещата така, че да ни чува Европа - със самочувствие, да лобираме за Българи...

Дончо Златев: СДС сме за дясно обединение, но сме готови и да се явим сами на Евровота

11.02.2019

Три са възможните варианти за явяване на СДС на предстоящите европейски избори. Именно бъдещите действия на партията са били обект на разискване на проведения този петък Национален съвет. Самостоятелно явяване, участие в дясноцентристка коалиция или присъединяване към патриотично-консервативно обединение. Това са трите възможности пред най-старата демократична партия у нас, които членовете на ръководния орган на формацията са разгледали обстойно.

„СДС продължава да бъде за обединение на демократичната общност, но все по-голям брой от членовете на Националния съвет заявяват своето желание за самостоятелно явяване на европейските избори.“ Това заяви за „Старозагорски новини“ Дончо Златев – член на НИС на СДС и регионален представител в Югоизточен регион. Златев, който е и бивш член на Областния съвет на „сините“ в Стара Загора, уточни още, че на срещата се е прокраднала и идеята партията да работи за обединението на всички членове на Европейската народна партия за явяването в една обща листа в България. Предложението обаче не намерило място в същинската дискусия, тъй като членовете на ръководния орган посочили, че ГЕРБ има установена практика за самостоятелно явяване на избори. Всички участници в дискусията категорично застанали зад позицията, че СДС няма да влезе в обединение, в което ще му бъде отредена роля на резервен играч. „Това трябва да бъде ясно на всички наши бивши и бъдещи партньори. Ние няма да влизаме в безпринципни коалиции. Десният човек у нас търси ценностно обединение, което предлага конкретни политики за справяне с ежедневните проблеми, а не поредната сделка за места в листите“, подчерта Дончо Златев.

Членовете на Националния съвет на СДС са ангажирали председателя на партията Румен Христов да стартира преговори с потенциални партньори за евровота. Първата възможна опция е ДСБ, които обаче са част от обединението „Демократична България“. В тази връзка Дончо Златев посочи, че силните фигури в партията на ген. Атанасов са заявили готовност за сътрудничество, но от коалиционните им партньори, „ДА България“ и „Зелените“, подхождали по-резервирано. „СДС подкрепя обособяването на коалиция, която да защитава и представлява десните формации. Ние обаче мислим и върху възможността подобно обединение да не бъде постигнато. Ето защо заявяваме категорично, че сме готови да се явим самостоятелно и да представим кандидати за европейския парламент“, уточни Златев. Той припомни, че именно СДС е създало основите на европейското бъдеще на България, което по думите му давало нужното самочувствие на членовете на партията, че могат да се преборят за гласа на десния избирател. Дончо Златев все пак уточни, че самостоятелното явяване се разглежда като последна възможност пред формацията.

Живко ИВАНОВ, "Старозагорски новини"

 
 

Още по темата

thumb 25.04.2019

СДС – Югозапад тръгна със с...

Основните си послания към българските избиратели представиха кандид...

thumb 24.04.2019

Младежкото ЕНП прие резолюц...

Организациите застанаха зад каузата, че заедно трябва да се борим з...

thumb 23.04.2019

СДС от Пловдив: БСП на всяк...

Румен Христов коментира, че е категоричен, че коалицията ще спечели...

thumb 23.04.2019

Медийни участия на Дончо Зл...

Сряда, 24 април

thumb 23.04.2019

Среща в Дупница на кандидти...

В конференцията ще участва председателят на СДС Румен Христов

thumb 22.04.2019

СДС е заедно с ГЕРБ, защото...

ие като евродепутати трябва да поставяме нещата така, че да ни чува...

thumb 22.04.2019

СДС: Ако не бъде редактиран...

Не приемаме папагалското налагане на европейски опит. И сме сигурни...

thumb 22.04.2019

Среща в Пловдив на кандидат...

Събитието ще бъде в хотел "Империал" от 18.30 часа

thumb 20.04.2019

Лидерът на СДС: Европа има ...

СДС вече формулира тезата - еврогражданин, с евродоходи. Искаме пов...

thumb 20.04.2019

Среща в Плевен на кандидати...

Понеделник, 22 април, 18.30 часа