Станимир Станчев: Изходът от кметската надпревара в Русе e труден за прогнозиране

05.09.2019

Станимир Станчев, областен председател на СДС-Русе и член на НИС на партията в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Господин Станчев, текат важни предизборни разговори по места. Конкретно за Русе има ли яснота как СДС ще се яви на местните избори?

Станимир Станчев: Конкретно за Русе важи същото –водят се много разговори. Има много позитивни новини от колегите, с които говорим. Но това, което се говори в цяла България, е, че може би Русе ще бъде един от трудните градове за прогнозиране за местни избори. Знаете, че когато се оттегли действащият кмет всички са с равни шансове. Към този момент обаче русенци не разпознават истинската кандидатура на един достоен русенец, който може да сложи ред в града. Това с оглед на обявените две кандидатури за кметския пост, които имаме към този момент. Така че и тази седмица ще продължат разговорите. Може би след 9-10 септември ще обявим решението си, да минат и празниците, надяваме се, че ще можем да направим един добър за Русе избор, тъй като в града проблемите са страшно много. Да се върнем във фундаменталната 1989 година, когато започнаха протестите заради проблема за въздуха, сега той отново е на дневен ред, след толкова много години. И русенци, като едни много чувствителни хора на тази тема, мисля, че ще дадат своя отговор и на тези местни избори чрез гласуване и чрез апелите, които  отправят към кандидатите и ангажиментите, които ще искат да поемат те. Освен това чистотата на града също е важна тема, ако щете и свободата. Защото не е тайна, че русенци усещат някакъв натиск, имат усещане, че всичко е предрешено и че те нямат алтернатива. Това в момента се опитваме да променим в нашия град – да покажем на русенци, че винаги има избор, винаги има алтернатива за може би, за мен най-красивият и най-европейският български град. Все пак това е знаков за България град.

Водещ: Казвате, русенци все още не припознават новия градоначалник в лицето на двете кандидатури, които са известни. Да разбираме ли, че има вероятност СДС да излезе със своя собствена кандидатура?

Станимир Станчев: Разбира се, че има вероятност. Към този момент нищо не е решено, винаги има варианти. В добра кондиция сме. Мисля, че винаги усещаме пулса на обществото – това ни е работата все пак. Всички от нашата организация и от нашите близки кръгове сме активни хора с позиции в бизнеса и в обществения живот. Въобще не ни е безразлично кой ще бъде кмет на Русе. За нас човекът, който ще бъде достойният кандидат, достойният кмет, трябва да има опит, трябва да има безспорни управленски качества, да бъде „болен“ русенец и да работи на сто процента за една по-различна визия за града. Освен това на Русе към този момент му трябват и изключително нови и силни икономически мощности, тъй като всички вие знаете- казват, че Русе е заспалият икономически тигър. Ами време е след тези местни избори да събудим този тигър, защото ако не направим добри условия за развитие на града, няма как да искаме, да апелираме да останат и да се върнат младите хора. Те трябва да имат алтернатива. Към този момент алтернатива не се вижда в града. Говоря за алтернативна икономическа среда, алтернативни доходи и стандарти, които получават в другите членки на Европейския съюз.

Водещ: Ако се стигне до евентуална самостоятелна кандидатура на СДС, вероятно тук говорим за един добре познат човек, най-вече имащ управленски потенциал да реши тези конкретни проблеми, които споменахте.

Станимир Станчев: Образът, който ние си представяме, е точно така, както ви го описах – добре познат, професионалист, с безспорни качества в управлението.

Водещ: С кого успяхте вече да проведете разговори от политическите формации по места?

Станимир Станчев: Ами с почти всички, които са позиционирани в център-дясно.

Водещ: Кажете ни как към този момент са разпределени силите в общинския съвет в Русе?

Станимир Станчев: Към този момент силите в общинския съвет са разпределени – всички са в управлението. За мен, като човек, който отдавна се занимава с обществена дейност и следи политическия живот, е обидно да минават сесии в рамките на един час. Това означава, че тези съветници, без да казвам от кои групи са, няма значение, те нямат поглед, нямат мнение, нямат предложение, нямат визия, нямат становище. Ами аз питам тогава те какво търсят там? Не може човек, на когото народът му е гласувал доверие, да няма становище, да няма мнение, да няма допълнение на предложение, ако щете. Както виждаме с оценките на всички граждани, не всичко е по мед и масло в общината. Но, ако питате общинския съвет, всичко е прекрасно. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров.

Водещ: Очевидно това затвърждава усещането, за което говорихте, за потиснатост, за липса на алтернатива. Мислите ли, че русенци са достатъчно мотивирани след изборите през октомври да променят тази картина?

Станимир Станчев: Аз мисля, че русенци би трябвало да са достатъчно мотивирани, защото в момента им се предлага отново същото трапезно мнозинство, където БСП и ГЕРБ са заедно в управлението. Такъв парадокс четири години къде другаде в България го има? Кмет от ГЕРБ, председател на общинския съвет от БСП – реално няма никаква опозиция. Търпението на русенци според мен не е безгранично. Ще ми бъде много интересно да дебатираме по време на кампанията с колегите от БСП, които казват, че са алтернатива и че те в последните години били в опозиция, като същият, който е в тази опозиция, до този момент е председател на общинския съвет. За каква опозиция говорим тук? Реално опозиция в общински съвет в Русе няма. Затова минават заседанията за един час. И затова е това безверие, което русенци имат. Кой ще промени това нещо?

Водещ: Може би битката за Русе наистина ще се окаже трудна за прогнозиране. Да припомним, след 9-10 септември очакваме вашето решение.

Станимир Станчев: Да сме живи и здрави, да не ни се случват катастрофи и някакви такива други работи. Длъжни сме да направим каквото можем, всеки един от нас да даде своята воля и енергия за развитието на града в едни нормални норми.

Водещ: Важни проблеми обаче поставихте. Има ли потенциал СДС на местно ниво да се справи с тях?

Станимир Станчев: Вижте, тук не говорим в частност дали има потенциал самата организация, тук поставяме вече въпроса дали гражданите имат този потенциал. Ние можем да дадем темата за размисъл, повдигаме въпросите, но нали знаете, че няма организация, която без гражданската енергия да постигне нещо. Очакваме много силно гражданско присъствие и в листите, и по време на самата кампания. Защото знаете, че без ефекта на снежната топка трудно би се реализирала тази промяна. Тя зависи от нас. Никой друг да свърши нашата работа, освен ние самите. Аз съм оптимист по природа и се надявам след 27 октомври да бъдат едни по-добри и надеждни дни за града. Защото градът наистина има изключително голям потенциал, има едни изключително стойностни хора, които живеят в него. Много силно се надявам тези стойностни хора да повярват в себе си, да повярват във визията, която ние ще предложим и ще развием, дай Боже.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на:http://focus-radio.net/%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d1%85%d0%be%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%ba/


Още по темата

thumb 20.10.2019

Участие на Елеонора Николов...

21 октомври, понеделник, 8.35 часа

thumb 20.10.2019

Участие на Антон Койчев в т...

Неделя, 20 октомври, 20 часа

thumb 20.10.2019

СДС настоява лидерите на "Д...

В такива ситуации цивилизованите политици се оттеглят от листата

thumb 19.10.2019

Румен Христов в "Свободна з...

Видео с участието в тв Европа

thumb 19.10.2019

Участие на Антон Койчев в К...

19 октомври, 17 ч

thumb 18.10.2019

Участие на Илия Лазаров в "...

Събота, 19.30 часа

thumb 17.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 18 октомври, 10 часа

thumb 17.10.2019

СДС подкрепи Здравко Димит...

За нас е важно Пловдив да има десен кмет и в негово лице го намирам...

thumb 17.10.2019

Пълна зала пожела успех на ...

На сцената се изви хоро и се развя знамето на СДС

thumb 17.10.2019

Румен Христов: СДС застава...

За нас това е много специална подкрепа, заяви Вяра Церовска