thumb

Румен Христов: Ще търсим десни коалиции, за да не допуснем БСП да управляват в областните градове

Изграждането на АЕЦ "Белене" няма да се състои, прогнозира лидерът на СДС

thumb

Член на КС на СДС бе избран за зам. главен редактор на официалното издание на студентите от ЕНП

Висшият форум на студентската организация на Европейската народна партия прие и повече от 10 позиции, становища и пре...

thumb

СДС почете жертвите на тоталитарните режими

Румен Христов подчерта, че трябва да се отдава почит на всички жертви на тоталитарните режими, независимо дали са лев...

thumb

Ръкводството на СДС ще почете Деня на памет за жертвите на тоталитарните режими

На 23 август от 11 часа ще поднесат венец и цветя на Мемориала в градинката на НДК

МСДС/Семинар/17-18.12.2011 година

19.12.2011

Младежкият съюз на демократичните сили проведе международен семинар на тема: „Идеологии преразгледани: определяне на нашите основни ценности през 21 век”. При откриването председателят на МСДС Христо Панчугов отбеляза, че основния въпрос, който трябва да бъде обсъден е как модерните идеологии се вписват в нашето съвремие, като акцент пада върху християн-демокрацията и как да бъдат използвани нейните идеи и ценности по най-ефективен начин, за да могат да бъдат решени проблемите на демокрацията, както в България, така и в държавите от Източна Европа.

Гуидо ван Беусеком, генерален секретар на ECPM (European Christian Political Movement), които са съорганизатори на събитието, поздрави младите демократи и подчерта, че е необходимо обединение на християн-демократичните идеологии между представители на различни държави, като по думите му пролича, че има сходства между неговата организация и СДС по отношение на идеи и ценности. Той посъветва младежите, че те трябва да осъзнаят добрите идеи и тяхната сила и по този начин да променят обществото като цяло и в частност живота на всяка отделна личност. 

Председателят на СДС Мартин Димитров приветства участниците в семинара и ги призова да отстояват морала в политиката. Той допълни, че в България от 10 години се наблюдава вълна на популизма и е стигнал до извода, че се търсят лесните решения. Според него това има своя край и ще дойде времето на реформаторите, каквито са СДС.

Жанет Шьоненверд, която е зам.-главен секретар на Европейската християн-политическа младежка мрежа, представи структурата и целите на организацията и нейното взаимодействие с християнските политики в Европа.

Нийлс Рияке от Холандския Християнски съюз представи пред участниците в семинара ролята на хриситян-демокрацията в съвременния политически контекс и дефинира нейната визия и ценности.

Политологът и преподавател в Нов български университет Иван Начев разкри пред младежите  без какво не може демокрацията и какво е необходимо в България, за да се постигне консолидация на демокрацията.

Любомир Стефанов от Нов български университет и Елена Маркова, зам.-председател на ЦИК развиха тезите си за отминалите избори в страната ни и необходимостта от преосмисляне на демократичните практики.

През втория ден  от семинара Ханс ван дер Лиет от Християн-демократичната народна партия на Холандия обсъди с младежите основните принципи, цели и ценности на христян-демокрацията.

В заключение председателят на МСДС Христо Панчугов разви вижданията за равитието на СДС и на МСДС в настоящата политическа ситуация.

Младите сини обсъдиха със своите колеги от Холандия, Молдова и Албания християн-демократичните ценности, демократичните практики в  контекста на изминалите избори в България, както и предизвикателствата пред десните партии през 21 век.

Събитието се проведе на 17 и 18 декември с партньорството на ECPM (European Christian Political Movement), като на него присъстваха и представители на Холандския християнски съюз.


Tags: МСДС, Христо Панчугов, Мартин Димитров