МСДС/Семинар/17-18.12.2011 година

19.12.2011

Младежкият съюз на демократичните сили проведе международен семинар на тема: „Идеологии преразгледани: определяне на нашите основни ценности през 21 век”. При откриването председателят на МСДС Христо Панчугов отбеляза, че основния въпрос, който трябва да бъде обсъден е как модерните идеологии се вписват в нашето съвремие, като акцент пада върху християн-демокрацията и как да бъдат използвани нейните идеи и ценности по най-ефективен начин, за да могат да бъдат решени проблемите на демокрацията, както в България, така и в държавите от Източна Европа.

Гуидо ван Беусеком, генерален секретар на ECPM (European Christian Political Movement), които са съорганизатори на събитието, поздрави младите демократи и подчерта, че е необходимо обединение на християн-демократичните идеологии между представители на различни държави, като по думите му пролича, че има сходства между неговата организация и СДС по отношение на идеи и ценности. Той посъветва младежите, че те трябва да осъзнаят добрите идеи и тяхната сила и по този начин да променят обществото като цяло и в частност живота на всяка отделна личност. 

Председателят на СДС Мартин Димитров приветства участниците в семинара и ги призова да отстояват морала в политиката. Той допълни, че в България от 10 години се наблюдава вълна на популизма и е стигнал до извода, че се търсят лесните решения. Според него това има своя край и ще дойде времето на реформаторите, каквито са СДС.

Жанет Шьоненверд, която е зам.-главен секретар на Европейската християн-политическа младежка мрежа, представи структурата и целите на организацията и нейното взаимодействие с християнските политики в Европа.

Нийлс Рияке от Холандския Християнски съюз представи пред участниците в семинара ролята на хриситян-демокрацията в съвременния политически контекс и дефинира нейната визия и ценности.

Политологът и преподавател в Нов български университет Иван Начев разкри пред младежите  без какво не може демокрацията и какво е необходимо в България, за да се постигне консолидация на демокрацията.

Любомир Стефанов от Нов български университет и Елена Маркова, зам.-председател на ЦИК развиха тезите си за отминалите избори в страната ни и необходимостта от преосмисляне на демократичните практики.

През втория ден  от семинара Ханс ван дер Лиет от Християн-демократичната народна партия на Холандия обсъди с младежите основните принципи, цели и ценности на христян-демокрацията.

В заключение председателят на МСДС Христо Панчугов разви вижданията за равитието на СДС и на МСДС в настоящата политическа ситуация.

Младите сини обсъдиха със своите колеги от Холандия, Молдова и Албания християн-демократичните ценности, демократичните практики в  контекста на изминалите избори в България, както и предизвикателствата пред десните партии през 21 век.

Събитието се проведе на 17 и 18 декември с партньорството на ECPM (European Christian Political Movement), като на него присъстваха и представители на Холандския християнски съюз.


Tags: МСДС, Христо Панчугов, Мартин Димитров