Илия Лазаров: Малко държави допускат двойно гражданство

Автор: Цоня Събчева

Илия Лазаров, главен секретар на Съюза на демократичните сили и експерт по международни отношения, в интервю за Аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“

Въпреки че може да се каже, че вече са история, две от събитията през седмицата трайно ще предизвикват и занапред интерес: приемането на промените в Конституцията и демонтирането на Паметника на Съветската армия. Те със сигурност бележат и края на отиващата си година. Но освен вътрешно-политическо ще имат и международно ехо. Как тези две събития ни представят в чужбина? Някой ще им обърне ли внимание и какво? Гост в студиото е Илия Лазаров, главен секретар на Съюза на демократичните сили и експерт по международни отношения. Добре дошъл в Аудиокаста на “Фокус“ “Това е България“, г-н Лазаров.

Здравейте, г-жо Събчева.

Може да се допусне, че от външно-политическа гледна точка от приетите конституционни промени най-много ще ни създаде главоболие двойното гражданство. Какви са рисковете от него?

Двойното гражданство, по принцип е институт, който много малко държави в света, независимо от широко разпространеното в България мнение, го допускат. В Европа са 15-16 държави общо, които допускат двойно гражданство. Обикновено малките държави нямат интерес да допускат двойно гражданство. Говоря малки и средни, каквито сме ние. Ние не сме малка, ние сме среден тип държава за Европа.

Цялото интервю тук:

https://www.focus-news.net/novini/interviu/Iliya-Lazarov-Cyaloto-ni-zakonodatelstvo-se-pravi-za-tova-da-se-precaka-nyakoi-1942557