Илия Лазаров: Трябва да има цялостна политика по охраната на външната ни граница

Законопроектът на ГЕРБ и ДПС за сигурността е леко закъснял, но навременен, изказа мнението си пред БНР политическият анализатор Илия Лазаров.

В понеделник двете партии внесоха законодателни промени, предлагащи „радикални мерки“ за справяне с кризата в сигурността, свързана с мигрантите. Днес те влизат на първо четене в парламентарната Комисия по правни въпроси. 

Правната комисия ще гледа предложенията за мигрантите на Борисов и ПеевскиПеевски и Борисов с общ законопроект за засилване на граничната сигурност

Според Лазаров сам по себе си този закон няма да реши проблема, но е първа стъпка към това. Трябва да има цялостна политика по охраната на външната ни граница, категоричен бе той в интервю за предаването „Преди всички“. И добави:

„Трябва да се работи много. В политиката това ще бъде използвано. Навсякъде е така“.

Анализаторът смята, че трябва да има известна доза предпазливост у хората, но подчерта, че голяма част от мигрантите са кротки и нормални. По думите му трябва да се научим, че тези хора ще бъдат част от България, като някои ще преминават, други ще пребивават временно, трети ще учат или работят.

„В момента в София има завишено присъствие на мигранти. Ние не сме изключение в Европа. Този проблем съществува. Проблемът с миграцията не е от днес. Миграция винаги е имало и ще има“, коментира Лазаров.

Той напомни, че отдавна е ясно, че липсва личен състав в Гранична полиция, но също така и в МВР, и в армията.

„Бежански проблем от чисто оперативна гледна точка на МВР може и да няма в момента, няма взривоопасен проблем. Но това си е една реалност, която съществува – мигранти ще минават през България и както и да искат Австрия, Германия и други държави, те няма да остават в България, защото нашата социална система не предполага това, което те искат. Те искат да отидат на място, където могат да не работят и да ползват услугите на социалната система, по-голямата част от мигрантите. По-голямата част идват, за да доят социалната система, която е в Австрия, Германия, Западна Европа, където тя позволява да не се работи и да се получават много по-големи доходи, отколкото те имат в своите страни“, обясни политическият анализатор.

За предстоящата ротация Илия Лазаров бе категоричен, че България трябва да има правителство. Според него това е по-добре, отколкото да отидем на поредните парламентарни избори:

„Видяхме, че през последните 3-4 години постоянно правим избори, но нищо не се случва от тях. Каквото и споразумение да се постигне е по-добро отколкото липсата на споразумение“.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Илия Лазаров в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл. 
https://bnr.bg/post/101961747/ilia-lazarov-zakonoproektat-za-sigurnostta-e-leko-zakasnal-no-navremenen