Йордан Кръстанов обеща реплики на античните съкровища в най-голямата тракийска гробница край Старосел

Най-голямата разкрита у нас тракийска гробница, която се намира в местността „Четиньова могила“ близо до с. Старосел, е притегателно място за наши и чужди туристи. Няма човек, който да не се изумил от майсторството на древните строители, съградили здраво с камък върху камък – без цимент и бетон – този паметник с объл покрив, оцеляващ вече повече от 2300 години.
Днес управителят на музея – някогашният кмет на Старосел Иван Жутев, показа на Йордан Кръстанов гробницата и околните могили, разкрити през 2000-та година от именития ни археолог проф. Георги Китов.
Йордан Кръстанов, който е кандидат за депутат под №103 в листата на коалицията ГЕРБ-СДС за област Пловдив (бюлетина №5), се възхити от тракийския култов храм, издигнат от владетелско семейство. Предполага се, че обектът е бил и храм, и гробница на тракийския цар Котис I.
Иван Жутев сподели, че за съжаление не може да покаже на туристите откритите артефакти, тъй като те са отнесени в Националния исторически музей. Става въпрос за златен пръстен с изображение на конник, сребърни предмети и бойни доспехи със стрели.
Впечатлен от паметника, съхранил историята по нашите земи, Йордан Кръстанов обеща, че ще направи всичко възможно, за да се изработят реплики на съкровищата, които са намерени в тракийския култов комплекс. Така туристите ще могат да видят триизмерно изработките на траките от гробницата в Старосел.