Медиха Хамза по БНР за промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Има възможност на Централния плаж във Варна да бъде изградено съоръжение, с което хората с увреждания да могат да влизат в морето. Така коментира за Радио Варна Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненските плажове, приетите на първо четене промени в закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

В промените е заложено да се поставят съоръжения за влизане в морето, на плажовете, на които инфраструктурата позволява, уточни за Радио Варна народният представител Медиха Хамза от ГЕРБ-СДС, която е вносител на предложението с група народни представители. По нейните думи в момента по плажовете у нас са изградени дървени пътеки, които не стигат до водата и това въобще не е достъпна среда за хората с увреждания. Целта на промените в закона са, когато човек с увреждане отиде на плаж да може да ползва всичко, каквото се предлага там – от съблекалнята до морето, в което да влиза.

Не е задължително въпросните рампи за достъп в морето да се купуват от концесионерите и да са изцяло за тяхна сметка, подчерта Хамза и допълни, че трябва да се търсят механизми, с които да може да се подпомага тази дейност. Според нея трябва да участват министерствата на труда и социалната политика и на туризма, за да бъдат поставени такива съоръжения и на плажове, на които няма концесионер.

От своя страна Андрей Василев коментира, че е имал намерение да поставя такива платформи, като е правил проучване за доставка от Турция, но поради липса на интерес от страна на плажуващи се е отказал да купува и монтира. За да се ползва това съоръжение човекът с увреждане задължително трябва да бъде с придружител, а досега не е имало искане от страна на хора със затруднения за поставянето на такова, допълни концесионерът. Друга причина е, че нашето море е неспокойно и не навсякъде може да се монтира подобно съоръжение. Ако обаче бъдем задължени да го направим – за Варна най-подходящото място е  Централния градски плаж, уточни Василев.

Звуков файл:https://bnr.bg/varna/post/101949808/shte-ima-li-i-u-nas-saorajenia-s-koito-hora-s-uvrejdania-da-vlizat-v-moreto