Неудобни думи от А.Йорданов: В Скопие гостиха Петков със стара манджа

Стара претоплена манджа поднесоха днес в Скопие домакините на българския премиер. На него тя му хареса. Дори се похвали, че е излизал чинията и дори пръстите си е облизал. Става дума, че още през 1999 г. в Съвместната декларация на премиерите Костов и Георгиевски се казва, че Р Македония „няма териториални претенции към България“. Днес, 23 години по-късно, същата декларация е направил пред Кирил Петков новият македонски премиер Ковачевски. И българският премиер не се е усетил, че той му казва нещо световно известно. Приел го е като новина, като сготвена манджа специално за него. А всъщност е хапнал мухъл.
Ако бе прекарал коронавирус бих го разбрал. Губи се обоняние. Или памет. Но явно друго е неговото заболяване. Той просто не е чел достатъчно, малко или почти нищо не знае за историята на българо-македонските отношения. А и около него явно няма кой да го светне. И е лапал старата претоплена манджа със сухи залъци.
В този смисъл няма добра новина от премиерската разходка до Скопие. Или ако има, то тя е много лоша. Петков се е издал, че не само не му е ясна историята на България преди 1944 г. но не е в час и за неща, които са се случвали в последните десетилетия. Затова и засега единственият напредък в българо-македонските отношения остава подписаният от премиерите Борисов и Заев през 2017 г. договор. И този напредък трябва да се защитава и отстоява. Защото инак е лошо. Много лошо. Не само на Петков, но и на целия български народ македонците ще се опитат да пробутат вмирисани политически продукти, прокиснала политика. Затова: Петков, първо чети и сетне хвърчи. И говори.