Общинските съветници решиха: Местят Паметника на съветската армия

Столичният общински съвет реши Паметникът на съветската армия да бъде преместен. „За“ гласуваха 41 общински съветници, „против“ – 14 и „въздържали се“ –1. Решението подкрепиха ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и „Патриоти за София“. Общинските съветници възложиха на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да поиска от държавата това да се случи при спазване на всички съгласувателни процедури.

Сред най-категоричните радетели на преместването бяха общинските съветници от СДС Борислав Бориславов и Антон Койчев.

Този паметник е идеологически и цели смазването на хората, които пазят въжделенията си а свобода. Той не е срещу кафявата чума. Няма нищо по-нормално той да си отиде и да отиде в музей. Няма нищо страшно в това“, каза Борислав Бориславов.

„Никой не говори за унищожаване на паметника, а за преместването му. По фигурите са работили известни български скулптури. Той има и художествена стойност. Но е въпрос на национално достойнство този въпрос да бъде решен“, заяви Антон Койчев

Докато течеше заседанието на общинския съвет, привърженици на паметника демонстрираха отвън и заляха сградата на общината с червена боя.