Петър Стоянов: Националният ни интерес не е едновекторен

Нито един опитен политик не се ангажира със срок, затова е добре, че се промени тази позиция да не работим със срокове. Още помним злополучните 800 дни от едно друго управление, завърши Петър Стоянов

Това, което направи силно впечатление от вчера, е единната позиция на всички парламентарно представени политически партии по темата със Северна Македония. Но не сме свършили своята работа, нашата работа тепърва предстои.

 

Това заяви президентът от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов в предаването „Лице в лице“ по БТВ по повод вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност относно европейската интеграция на РС Македония.

„Нашият национален интерес не е едновекторен. Нашият национален интерес е да защитим македонските граждани с българско самосъзнание, наш национален интерес е да кажем, че Северна Македония е политическо понятие, а не географска област, наш интерес е и това Македония да стане член на ЕС“, обясни Стоянов.

Според него не е коректно да се твърди, че ЕС ни натиска за Македония, а истината е, че по-скоро ЕС не ни разбира.

 

„Да, трябва да говорим за историята, но наш интерес е и РСМ да стане член на ЕС. Не е съвсем коректно да се твърди, че ЕС ни натиска. Истината е, че ЕС не ни разбира“, коментира той.

По думите му, след КСНС са станали нашите искания към Македония, но не и как да бъдат постигнати.

 

Според него, в България не трябва да забравяме и собствената си вина.

„Ние никога не формирахме единна национална позиция спрямо Македония. Ние обещахме да бъдем гарант в процеса на интеграция на Западните Балкани. И сега ме питат: Когато поехте този ангажимент не знаехте ли, че имате проблем?“, каза още Стоянов.

 

„Ние трябва да променим нашия тон по отношение на македонските политици или македонския народ. Този унизителен тон трябва да бъде спрян на секундата“, смята той.

 

„Защо се сърдим на македонците, че ни наричат „фашисти“, след като у нас има партия, която продължава да говори, че в България е имало фашизъм, учехме в учебниците за „монархо-фашистката власт“, попита Стоянов.

„Виждам как нашите обществени настроения заемат една доста крайна позиция“, коментира той.

След този Съвет разбрахме какви са нашите искания към Македония. Но някак не разбрахме какво ние трябва да правим оттук-нататък, каква трябва да бъде нашата политика. Ние знаем какво искаме от Северна Македония, но не знаем какво искаме от себе си, допълни бившият президент.

„Ние не предаваме историята си, но трябва да сме наясно, че гражданите на Северна Македония бяха облъчвани в продължение на 75 години по всякакъв начин. За да не предаваме историята си, трябва да постигнем климат на разбирателство. Ние трябва да говорим открито и да излезем от нашия национален комплекс, защото от историята изпитват гордост тези общества, които нямат поводи за гордост в настоящето“, смята Петър Стоянов.

В заключение Стоянов счита, че българското правителство се е отказало от срокове за постигане на разбирателство със Скопие и това е правилно.

Нито един опитен политик не се ангажира със срок, затова е добре, че се промени тази позиция да не работим със срокове. Още помним злополучните 800 дни от едно друго управление, завърши Петър Стоянов.

 Epicenter.bg