Румен Христов: Въпреки критиките и недоволството това правителство е по-полезно, отколкото едно управление на Румен Радев

За всеки ресор ГЕРБ-СДС имаме поне по двама по-добри. След като носим отговорност с подкрепата си за това мнозинство и това правителство, може би е по-добре да имаме по-голямо участие с министри.

Това каза пред БНР Румен Христов, лидер на СДС и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Имаме министър и вицепремиер – това е Мария Габриел. За външната политика ГЕРБ-СДС носи отговорността 100%“, уточни той.

Христов подчерта, че въпреки гласуването му за вота на недоверие, не иска сваляне на правителството „Денков-Габриел“, „защото при тези войни не е най-добрият вариант служебен кабинет на президента“, а да покажат, че правителството може да заработи по-добре и „не всичко се приема еднозначно и нещата трябва да бъдат координирани“:

„Въпреки критиките и недоволството това правителство е по-полезно, отколкото едно управление на Румен Радев. България има нужда от редовно правителство и затова ние го критикуваме и се опитваме да подобрим работата му. За нашите европейски партньори наличието на редовен кабинет е изключително важно. Те имат хоризонт от 4 години, независимо дали ще изкарат пълния си мандат, за разлика от служебното правителство, което е с хоризонт от 3 месеца“.

Румен Христов изтъкна колко важно е влизането на страната в еврозоната и в Шенген и изказа надежда най-късно от 1-ви юли 2024 г. България да бъде приета в Шенгенското пространство.

Според него Делян Пеевски се е наложил като незаобиколим фактор в ДПС, а в този парламент се е очертал като незаобиколим фактор и в него:

„Няма какво повече да коментираме, това е факт. Той може да подтикне и да насочи, но решенията (за управлението на страната – б.р.) се вземат от премиера и от Министерския съвет“.

Лидерът на СДС подчерта, че споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би създало механизъм с по-ясно разписани стъпки, по които да върви и парламентът, и правителството.

Интервюто на Снежана Иванова с Румен Христов в предаването „12+3“ можете да чуете в звуковия файл