Румен Христов: Готови сме за избори още от края на лятото, когато очертахме приоритетите, за които ще работим в 45-тия парламент

Лидерът на СДС Румен Христов в интервю на Агенция „Фокус“ за политическата 2020 г.
Фокус: Господин Христов, тази година беше тежка и в политически, и в здравен, и в икономически план. Смятате ли, че правителството реагира адекватно на настъпилата криза?
Румен Христов: Годината беше такава не само за България и българите, но и за европейците и за целия свят. Никой не беше подготвен за пандемията. Всички очаквахме, че през лятото тя ще отшуми, а сега виждаме, че не само има втора вълна, а експертите говорят и за трета такава. Това обърка всички планове на правителствата, включително и на българското. Както знаем, за първи път през тази година управляващите заложиха балансиран бюджет, който обаче бяха принудени да нарушат, и се върви към немалък дефицит. Това действие е оправдано, защото държавата с нейните възможности се опитва да подпомогне най-засегнатите отрасли и граждани. Дали можеше да се реагира по-добре – да, винаги е възможно, но да не забравяме, че в духа на българския дуализъм и по тази тема имаше две крайни тези, които разколебаваха обществото и управляващите. Според мен мерките при втората вълна са малко закъснели и трябваше да бъдат по-всеобхватни. Защото няма нищо по-ценно от човешкия живот!
Фокус: Има много критики, че предприетите икономически мерки помагат само на едрия бизнес. Смятате ли, че обикновеният човек получава помощ от държавата?
Румен Христов: Според мен тези критики не са справедливи, даже напротив! По груби сметки това, което беше заделено за справяне с COVID кризата за 2020 г. и 2021 г., възлиза на над 10 млрд. лева. От тази сума не повече от 400-500 млн. ще отидат за подпомагане на бизнеса, което е крайно недостатъно. Да, вярно е, останалите пари са предвидени за важни неща- болници, линейки, апаратура, както и за допълнително възнаграждение за лекарите, учителите, полицаите, свободните професии, но да не забравяме, че приходите в бюджета всъщност идват от бизнеса и беше редно той да бъде подпомогнат повече.
Фокус: Какви други допълнителни мерки бихте предложили Вие за бизнеса?
Румен Христов: На първо място помощите, които стартираха, се забавиха заради неразбирателства в Тристранния съвет, промяна на дизайна на повечето мерки, липса на административен капацитет. А понякога навременното получаване на помощта е по-важно от нейния размер. Има критерии, възприети от много държави в Европа и света, които могат да се приложат и в България, и бизнесът да получи помощи и редица облекчения, като: разсрочване на задължения спрямо фиска; разсрочване на кредити; освобождаване от наеми и такси, дължими към държавата и общините за периода на пандемията. И още веднъж искам да подчертая, че размерът на помощта, определен за бизнеса в България, трябваше да бъде по-голям.
Фокус: Какъв според Вас е бюджет 2021?
Румен Христов: Възможен, ситуационен, но не и десен. Той обаче нямаше как да бъде десен, предвид неочакваната пандемия, наложила много допълнителни разходи. Разбира се, имаше възможност някои от заложените разходи, като военните или пък десет процентното увеличение на заплатите в бюджетната сфера, да бъдат редуцирани или неизпълнени, в полза на подкрепата на бизнеса и гражданите.
Фокус: Освен икономическата криза, през лятото и есента имаше протести с искания за оставката на правителството. Каква беше целта на протестите според Вас? Постигнаха ли те нещо в политически план?
Румен Христов: След като президентът обяви датата на парламентарните избори, което е негово неоспоримо конституционно право, разбрахме, че много от тези, които искаха бързи избори, сега смятат, че 28 март е твърде ранна дата. Очевидно е, че основната цел на протестите не беше бързи избори сега и веднага,както твърдяха, а служебен кабинет, с надеждата той да се разправи с ГЕРБ.
В СДС сме готови за избори още от края на лятото, когато очертахме приоритетите, за които ще работим в 45-тия парламент. Структурите ни са в добро състояние, имаме хъс, защото на евроизборите и местните избори постигнахме добри резултати. Не разбираме защо тези формации, които стояха зад протестие и имаха желание за спешни избори в края на лятото, сега дават сигнали, че всъщност не са готови за избори. От сутрин до вечер слушаме различни лидери на партии, които разсъждават по темата за датата на изборите и как , видите ли, не можело да се прави кампания през февруари, и то по време на пандемия. Ами тогава как щяха да правят такава кампания и да проведат избори примерно през декември или януари – както настояваха цяло лято?! Дали пък не търсят оправдание за евентуалното си недобро представяне?! Така или иначе изборите наближават – след по-малко от 100 дни. Къде са програмите на политическите формации, кога ще започнем дебата за това, което ще отстояваме в следващия парламент и как да възстановим социално-икономическия живот на страната?!
Фокус: През 2021 година предстоят парламентарни избори. Какви цели си поставя СДС?
Румен Христов: Целта на СДС като партията, която промени България, е отново да бъде в парламента. Защото в тежки моменти СДС винаги е играла конструктивна роля и е успявала да прокара и защити важни за страната промени. Именно затова искаме да присъстваме в парламента, защото смятаме, че има още какво да дадем на България с нашия опит, нашата експертиза, с нашата категорична проевропейска и проатлантическа ориентация и с каузите на най-старата дясна партия, каквато безспорно е СДС.

Теодора ПАТРОНОВА