Румен Христов: Коалицията ГЕРБ-СДС гарантира, че десните гласове няма да бъдат загубени

В коалицията ГЕРБ-СДС е намерен точния баланс за десния избирател, който да се припознае в политиките, които ще се водят и да гласува. Това заяви в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на СДС Румен Христов, който е и водач на листата на коалицията в 23-ти МИР в София.

Румен Христов, председател на Съюза на демократичните сили, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”.

Водещ: Наш гост е председателят на Съюза на демократичните сили проф. Румен Христов. Проф. Христов, казахте, че СДС и ГЕРБ тръгват към изборите с амбиция за много сериозна победа. Какво означава за вас много сериозна победа?
Румен Христов: Това означава минимум 10 депутата разлика с втория, който по социологическите изследвания ще влезе в парламента, а това е политическа партия БСП. Така че ние сме си поставили амбициозната цел да изпреварим нашия основен опонент, особено за СДС, а предполагам, че за колегите от ГЕРБ е също така основен компонент, БСП – Българската социалистическа партия.
Водещ: На какво ще се опрете, за да постигнете тази сериозна победа?
Румен Христов: Това, което беше постигнато от политическа партия ГЕРБ, говоря основно за техните постижения предвид обстоятелството, че СДС в 44-я парламент не присъстваше и не участваше в управлението, има своето продължение с програмата, която ще бъде изпълнявана след спечелването на изборите от една страна, от друга страна с нюансите, които предава СДС. И ако говоря само за СДС, като разбира се, тези наши послания и наши приоритети трябва да бъдат интегрирани с коалиционния партньор от политическа партия ГЕРБ. И ако трябва да концентрирам визията ни до следващия парламент, тя се свежда основно до: по-малко държава, по-ниски данъци и по-високи доходи и пенсии. Много са нещата, свързани с икономиката, и е нормално дясна формация, каквато е СДС да набляга на икономиката. Ние искаме ускорен икономически растеж в рамките на 6-7%, ГЕРБ залагат в своята програма, която се подкрепя в тази част изцяло от СДС, БВП в края на мандата 196 млрд. лева или 100 млрд. евро. Това е значителен ръст, който ще позволи пък да бъде изпълнено едно друго изискване и настояване, и приоритет на СДС, а именно да разпределяме по-малка част от БВП за републиканския бюджет. Ние смятаме, че трябва да се ограничим в рамките на 37-38%, а сега сме в нарушение на чл. 29 от Закона за публичните финанси предвид на пандемията и сме надскочили разрешените 40%. Това изискване е свързано с обстоятелството, че оставяйки по-голяма част от произведеното в българските граждани, българските фирми, ние им даваме възможност да живеят по-добре на гражданите, а фирмите да бъдат по-активни, да извършват повече инвестиции, и най-малко ние смятаме, че и гражданите, и фирмите са по-добри стопани на собствените си пари отколкото държавата като цяло.

Водещ: Какво е за вас влизането във властта? Не гледате ли на тези избори като възможност за реванш за изгубеното време – нямаше ви в 44-я парламент?

Румен Христов: За всяка политическа формация участието в парламент е много важно, защото там се коват законите, там се провеждат политиките, там се изразяват мнения, и там най-вече защитаваш интересите на своите избиратели. Интересите на избирателите са различни – едни си представят силна държава, по-скоро държава, която да раздава на калпак средства, за да могат да живеят българските граждани по-добре според разбиранията на социалистите. Според нас силната държава създава условия и не се намесва директно в развитието на икономиката, създава предпоставки за развитие на икономиката. Ние сме убедени, че само с растеж на БВП, увеличаване на заплатите от тази гледна точка ще повишим стандарта на България, ще скъсим преднината, която имат другите централноевропейски държави. Нека да не забравяме от какво ниво тръгва България след 1997 година. На практика ние тръгваме от кота 0 и много трудно догонваме централноевропейските и източноевропейските държави именно поради тази причина. Ръстът, който беше постигнат, не е никак лош, финансовата стабилност е нещо, което трябва да подчертаем, и нещо, на което СДС държи изключително много и ще отстоява, е идеята за широкобалансиран след Ковид, а по-късно и балансиран бюджет. Тоест, да свикнем да харчим толкова, колкото сме изкарали, за да нямаме бюджетни дефицити. В това отношение може да бъде похвалена политическа партия ГЕРБ от гледна точка на финансовата стабилност и ниския дълг спрямо БВП на страната. Ние сме на второ място след Естония и много близо до Люксембург. Тоест, в тази позиция България може да се похвали като стояща най-добре в Европейския съюз.

Водещ: По-малко държава, по-ниски данъци, по-високи доходи и пенсии – това са приоритетите на СДС за следващия парламент. Кого ще убедите, освен вашия коалиционен партньор ГЕРБ, да ви подкрепи, за да се случат?

Проф. Румен Христов: Аз предполагам, че най-лесно ще бъде с патриотичните формирования, които бяха участници в сегашната коалиция, и които заедно с ГЕРБ постигнаха добри резултати. Те избраха свой самостоятелен път на развитие. Пожелаваме им успех. Мисля, че най-лесно ще ни бъде намиране на общи визии за развитието на България с тях.

Водещ: Това означава ли, че те се очертават и като вашите потенциални коалиционни партньори при създаване на правителство в следващия 45-и парламент?
Румен Христов: Да, точно така, права сте. Те се очертават като възможните и най-предвидими за нас партньори, защото е ясно, че няма да има политическа формация, която да има абсолютно мнозинство и да сформира самостоятелно правителство. Разбира се, винаги трябва да се допуска възможността и правителство на малцинството, каквото беше първото правителство на ГЕРБ. Така че и този вариант може би трябва да се разглежда като възможен.

Водещ: А как ще работите при правителство на малцинството, тъй като то на момента май се очертава като реалистичния вариант?
Румен Христов: Вероятно ще се получава подкрепа за политики в различни сфери, примерно проевропейски. Има формации, които категорично застават зад идеята да ускорим влизането ни в Еврозоната. Както знаете, другото постижение на дясната формация ГЕРБ е влизането в „чакалнята“ на Еврозоната, а в следващия мандат съм убеден, че ще влезем окончателно в Еврозоната и нашата разплащателна единица от лев ще стане евро, което е много добре за българските граждани, за българските фирми, защото тези транзакции, които сме принудени да правим от лева в евро и обратно, костват стотици милиона лева годишно и на фирмите, и на гражданите. Стабилността на валутата, невъзможността да има злоупотреби, наблюдението от страна на Централната европейска банка, недопускането на фалити, на които бяхме свидетели през Прехода, пък и съвсем скоро с КТБ, това са все плюсове за българските граждани и за българските фирми. Но в зависимост от политиките, които ще бъдат обсъждани, вероятно ще се получават различни подкрепи – проатлантически, проевропейски примерно политики ще получават една подкрепа. Но да не развиваме много тази теза. В момента трябва да убедим българските избиратели, че единствената дясна формация, която има шанс да влезе в следващия парламент, и единствената формация, която може да спре похода на БСП към властта заедно с нейните клонинги, това е коалицията ГЕРБ-СДС.

Водещ: Какви са отношенията ви в коалицията? Как работите двете партии?
Румен Христов: Ние сме заедно на няколко избора. В смисъл започнахме съвместната си работа още на евроизборите. Тогава нямахме официална коалиция предвид на бързото сглобеното сътрудничество. Преговорите ни започнаха още в Хелзинки на Конгреса на Европейската народна партия (ЕНП). Стигнахме до общата идея, че десният вот трябва да бъде обединен. И ако забелязвате, в момента сме изправени пред коренно нова ситуация в политическия живот на България – имаме обединена десница в лицето на ГЕРБ-СДС и раздробена, разединена левица.

Водещ: На какво се дължи това, според вас?
Румен Христов: На разума и на сходството в нашите програми и нашата идеология. Подчертавам, това не е коалиция, която е конюнктурна, това е коалиция, стъпила на идеология, на това, че повечето приоритети за двете формации като членки на ЕНП съвпадат, особено големите, че геополитическата ни ориентация е не се променя, че има осъзната необходимост от обединение на десния вот.

Водещ: Проф. Христов, на какъв принцип са подредени листите за изборите при вас, СДС-ГЕРБ? Вие водите в 23-ти многомандатен избирателен район.
Румен Христов: Да, аз съм водач в 23-ти многомандатен избирателен район. Да подчертая, че живея от 36 години на територията на този район, винаги съм гласувал там. Един от основателите съм на СДС в Община Студентска, и съм свързан всячески с този район. Но вижте, ние търсихме да изберем възможно най-добрите наши кандидати от СДС. Разбира се, това важи и за нашите партньори. Имаме много силни водачи. Подчертавам, коалицията има много силни водачи във всички райони на страната. Факт е, че успешните министри водят почти всички възможни листи. Що се отнася за СДС, СДС има представители с едно-две изключения във всяка листа, като местата, които сме получили, са в общи линии от първо до 15-то, разбира се, имаме и едно-две по-назад, но имаме няколко трети, няколко четвърти места, пети, шести, първо, второ разбира се. Мисля, че постигнахме разумен баланс, който да даде възможност на десните избиратели да изберат този, когото харесват, да го подкрепят. Но най-важното е бюлетината ГЕРБ-СДС да бъде подкрепена. Разбира се, ние винаги сме подкрепяли, сега приканваме нашите избиратели да гласуват преференциално за нас, за хората от СДС, защото това е дясна политика, както смятаме, че е по-добре да се гласува машинно с оглед да няма притеснения, спекулации, че виждате ли не е отчетена преференцията или пък че има манипулации. Категорично не приемам тезите на опозицията, че тези избори ще бъдат манипулирани, защото ГЕРБ провежда за пръв път изборите. Като че ли досега, когато те бяха провеждани от служебни правителства, ГЕРБ не печелеше – факт е, че това се случваше.

Водещ: Проф. Христов, мобилизиран ли е СДС за тези избори?

Румен Христов: Да. Напълно смятам, че ще постигнем мобилизация. Убеден съм в това. Ние показахме нелош резултат на евроизборите, много добри резултати, особено в отделни общини. Имаме областни кметове за разлика от други големи политически формации, които имат по един кмет областен. И смятам, че хората, виждайки възможността, давайки гласа си за СДС, той да не бъде загубен, както се случи на предходните избори, когато т.нар. „автентична десница“, от която остана само СДС, за съжаление ДСБ вече е почти претопена, бяхме разделени, и тогава колебанията на нашите избиратели бяха: „Хубаво, аз харесвам едната или другата формация, но гласувайки за нея, дали гласът ми няма да бъде загубен?“ Да, наистина се получи така, че гласът беше загубен. И в този смисъл сегашната ни коалиция с политическа партия ГЕРБ гарантира, че гласовете, които ще получи СДС, разбира се, в коалиция ГЕРБ-СДС или в общата кошница, няма да бъдат загубени. Те ще бъдат за продължаване на започнатото, за проевропейската политика, за политиката на увеличаващи се доходи, на растеж на икономиката ни и недопускане, отново повтарям, на БСП, защото те идвайки на власт винаги са водили до разруха България.

Водещ: И най-важното: защо избирателите трябва да гласуват на тези избори?
Румен Христов: Винаги е добре да има висока активност, защото така се дава по-голяма легитимност както на българския парламент, така и на българското правителство. Това е наше свещено право, залегнало в Конституцията на Република България, нещо, за което всеки трябва да носи своята отговорност. И според мен, не само право, но и задължение на българите е да отидат до урните, да изберат тези, които харесват, разбира се, аз апелирам това да бъдат ГЕРБ-СДС. Но колкото повече хора гласуват, толкова по-добре за легитимността на българския парламент и българското правителство. По-представителен ще бъде в крайна сметка политическият живот и политическата картина в България по този начин.

Водещ: Завършвам с тази мисъл, приписват я в различни редакции на Перикъл: ако ти не се интересуваш от политика, рано или късно политиката ще се заинтересува от теб.

Румен Христов: Добра мисъл.

Цоня СЪБЧЕВА