Румен Христов към Асен Василев: Можем ли да обезщетим преките загуби за българския бизнес в Русия и Украйна с акции от „Лукойл Нефтохим Бургас“?

Председателят на СДС и заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Румен Христов попита, по време на парламентарния контрол, вицепремиера и министър на финансите Асен Василев:
„След началото на пълномащабната война, осъществявана от Путинова Русия, спрямо суверенна Украйна, реакцията на демократичния свят беше категорична.
Руската Федерация бе обявена за агресор, а след многократни призиви от страна на международната общност, начело с ООН за изтегляне на руските войски от територията на Украйна бяха наложени пакети от санкции.
България, като член на НАТО, Европейския съюз и на демократичната световна общност подкрепи тези санкции.
От своя страна Руската федерация обяви страните подкрепящи наложените санкции, в т.ч. и България, за неприятелски.
Освен това, Путиновата администрация, в лицето на председателя на долната камара на Руския Парламент – Володин заявиха, че „относно компании, базирани на руска територия и собственост на граждани на неприятелски държави, каквата за Руската федерация се явява и България, ще се предприемат мерки за конфискация на тези активи. Бе подписан и указ за икономически мерки срещу неприятелските държави, който на практика забранява икономическата дейност на компаниите от тези държави.
Предвид всичко това, моля да ми отговорите, дали смятате за целесъобразно България да отговори с реципрочни мерки, а именно:
Да обезщети българските граждани, чийто компании, недвижима собственост и акции, намиращи се на територията на Руската федерация, са ограничени в своята дейност, конфискувани или увредени и разрушени от Руската армия в Украйна, с акции от руската компания „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, като това се осъществи след справедлива (пазарна) оценка.
Държавата да изкупи останалата част от акциите на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД след пазарната им оценка. Впоследствие те могат да бъдат отново предложени за приватизация на световни компании с добра репутация в бранша.
Позволявам си да Ви напомня, че Българската държава все още е държател на т.наречената „златна акция“ в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.
В случай, че предприемете такива действия:
• Ще гарантирате справедливо обезщетение на пострадалите български граждани от водената от агресора Русия война в Украйна;
• Ще гарантирате енергийната независимост на България по отношение доставкити на петрол, неговата преработка и дистрибуция на горива;
• Ще можете да очаквате най-после „Нефтохим Бургас“ АД да заработи на печалба и да започне да плаща данъци на Българската държава;
Въпросът ми е към Вас, предвид факта, че Вие, като министър на финансите, сте пряко отговорен за държавната хазна и приходите в нея.“