Румен Христов: Налагат се безсмислени бюрократични ограничения на фермерите

Има налагане на безсмислени бюрократични ограничения на фермерите. Тези протести са полезни, защото много държави, включително и България, споделиха, че фермерите не могат да продължат с тези изисквания. От друга страна, забавянето на т.нар. Зелена сделка, която прави неконкурентно способни българските производители, спрямо тези, които не спазват изискванията на ЕС. Състоянието на отрасъл земеделие не е лесна. Министърът трябва да намери диалог с браншовите организации. Това заяви председателят на СДС Румен Христов в „Още от деня“.

Според него, изходът от земеделските протести е именно в диалога.

Във връзка с предстоящата ротация, той коментира:

„Има три варианта – първият, да бъде сменен само министър-председателят, вторият, да има леки смени и третият, ако се прецени, след оценка на дейността на министрите, да има малко по-голям кръг от промени в кабинета. СДС смятат, че има министри, които не се справят добре и ще е добре да бъдат сменени. Не мога да кажа поименно кои са“, каза Христов.

По думите му във ГЕРБ-СДС имат само един ресор и той е Министерство на външните работи.

„Ние от ГЕРБ-СДС имаме само един ресор – Външното министерство и ние носим отговорност за външната политика, която осъществява г-жа Габриел. От тази гледна точка, смятахме, че ще е добре тя да продължи в Министерството на външните работи“, обясни той.

Според него, всички, които стоят в това мнозинство, ще имат думата за ротацията.

„Евентуално, отивайки на предсрочни избори, от които ние не бягаме, няма да има кой знае каква промяна, но ще имаме едно служебно правителство на г-н Радев, нещо, което на нас не ни се иска“, подчерта Румен Христов.

Вижте целия разговор във видеото