СДС се поклони пред жертвите на комунизма в лагера „Слънчев бряг“ край Ловеч

Днес,както всяка последна събота на март през последните 34 години, Съюзът на демократичните сили в Ловеч организира шествие-поклонение до каменната кариера край града, където от 1959 до 1962 г. е съществувал лагерът „Слънчев бряг“. В него са били измъчвани, унижавани и избивани хора, нарочени за врагове на комунистическия режим.
Пред невинните жертви се поклониха председателят на СДС Румен Христов, евродепутатът Александър Йорданов, зам.- председателите на СДС Миглена Горанова и Янко Станев, членове на ръководството на партията, кандидатите за народни представители Медиха Хамза от Варна, Димитър Николов от Велико Търново, Веселин Данчев от Габрово, Явор Александров от Търговище, Любомир Банчев от Ловеч, Милена Борисова и Никола Маринов от София, седесари от Варна, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Горна Оряховица, Русе, Перник, София.Те поднесоха венци и цветя на плочата, поставена в памет на жертвите.
Престъпленията на комунизма са една от най-черните страници в историята ни, те не бива да бъдат забравяни, нито омаловажавани, заяви Румен Христов.

За първа година го нямаше бай Кольо, който ни напусна в края на 2022 г. Той беше последният жив лагерник, оцелял от лагера на смъртта „Слънчев бряг“ и всяка година разказваше пред събралите се хора за ужасите, които е преживял за времето, прекарано в него.

Нашият кандидат за народен представител в Ловеч Любомир Банчев разказа детските си спомени за лагерниците в „Слънчев бряг“ и разтърсващите жестокости, на които неволно е станал свидетел.