Стефан Димитров: Висшето образование и науката трябва да се обърнат към бизнеса

Устойчив бизнес може да има само с интелигентен растеж чрез инвестиции в образованието и науката. Това каза председателят на Съвета на настоятелите на Аграрен университет и кандидат за народен представител от листата на коалиция ГЕРБ – СДС за област Хасково Стефан Димитров по време на среща със заместник-министъра на образованието Петър Николов. Домакин на срещата бе ректорът на Аграрен университет проф. Христина Янчева. На нея присъстваха още заместник-ректора по научната дейност проф. д-р Владислав Попов и кандидатът за народен представител на коалиция ГЕРБ – СДС за област Пловдив Йордан Кръстанов.

Висшето образование и науката трябва да се обърнат към бизнесаНовиниИнформация

Науката трябва да бъде достъпна за бизнеса и за хората. В тази посока трябва да се направят няколко неща, които касаят пряко и земеделието – свободен конкурентен пазар на селскостопанска продукция, максимална гъвкавост на заетостта в сектора и облекчена данъчна система, добави Димитров. И представи визията си за сформирането на образователни хъбове, които да улеснят достъпа на младите хора до науката.

„Образователният хъб ще даде възможност на извънуниверситетските областни центрове да „приемат“ различни профили, свързани със земеделие, химия, енергетика, чиста енергия – специалности, които са дефицитни за бизнеса. Материалната база и структурата може да се поддържат от държавата, от областните администрации или регионалните управления на образованието към МОН. В този случай не е необходимо съответният университет да изгражда тежка филиална структура в различни областни градове. С финансиране от държавата се осигурява възможност на преподавателите да предадат науката и в други региони на тези, които искат да надграждат своето образование и да се докоснат до бъдещетоВисшето образование и науката трябва да се обърнат към бизнесаНовиниИнформация“.

 

Той изрази убеждението си, че преструктурирането на традиционните производствата и въвеждането на иновативни технологии е пътят към повишаване стандарта на живот на населението.

„Ако искаме доходите на хората да бъдат по-високи и след 4-5 години минималната работна заплата да достигне 2000 лв., трябва да променим производствата, които имаме или да изградим нови. В университетите всички са убедени, че науката е нещо велико и това разбиране трябва да се предаде в регионите. Чрез образователните хъбове преподаватели ще могат да дадат своя поглед за бъдещето на регионите“, категоричен бе той.  В негова подкрепа заместник-министър Петър Николов заяви: „Пожелавам успех на Стефан Димитров и Йордан Кръстанов! Имаме нужда от хора като тях, които подпомагат развитието на науката. Те са хора, който практически работят ефективно с висшето образование.“. С „две ръце“ в подкрепа на визията на Стефан Димитров за изграждане на образователни хъбове се обяви и проф. д-р Владислав Попов: „Идеята е много ценна. Изграждането на подобни хъбове се прави вече във Франция и Италия. Особена нужда от такива има „агри фууд“ сектора. При една добра планираност и действия намерението може да се реализира.“

Темата за липсата на кадри в сектор „Земеделие“ също бе сред акцентите на срещата. Като член на УС на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Кръстанов обясни, че секторът се нуждае от обучени специалисти. И предложи, както в медицината и в агрономството да се въведат специализации.

„Откритото производство в България става все по-трудно и почти невъзможно за определени култури, затова трябва да се въведат нови специалности в подкрепа на оранжерийното производство“, заяви той. В тази връзка проф. Попов сподели, че липсва интерес към такива специалности. Стефан Димитров обясни, че липсата на заинтересованост от страна на студентите има заради продължителността на обучението. Той изтъкна, че лозаро-градинарството обикновено е наследствен бизнес и реално заетите в него не могат да отделят 4 години от живота си, в които да съвместят работата на полето и обучението. Затова трябва да се намери гъвкавата форма на обучение.

„Защитавам тезата за 3-годишния срок на обучение за степента бакалавър. Тя като възможност е залегнала в новата стратегия за висшето образование, но не за всички специалности, разбира се. Науката и висшето образование трябва да се обърнат почти изцяло към бизнеса.“, категоричен бе зам.-министър Николов. И добави: „Ние трябва да направим така, че един млад човек, който е свикнал да живее в дигитална среда, да я намери и в университетите – да има достъп до технологии, изпреварващи времето. А това може да се случи с помощта на бизнеса. Наука и образование се правят с много пари и тук възвръщаемостта е голяма“.

Висшето образование и науката трябва да се обърнат към бизнесаНовиниИнформация

„Стефан Димитров е председател на Съвета на настоятелите на Аграрен университет – Пловдив вече доста години. Той винаги е помагал на университета по различни начини, но най-вече за обновяване на базата, за провеждането на стажове, на обучения, така че в негово лице Аграрен университет – Пловдив работи ефективно с бизнеса.“, поясни домакинът на срещата проф. Христина Янчева.