Японски изследовател гостува в Народното събрание по покана на Румен Христов и Димитър Николов

Историк от Япония гостува днес в Народното събрание. Макото Кимура бе в парламента по покана на народния представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов и зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС и председател на СДС Румен Христов. Срещата бе провокирана от интереса на двамата народни представители към човек, идващ от другия край на света, към трудовата миграция и мобилността и как те влияят върху глобализацията. От десетилетия Кимура изследва историческите аспекти на темата, най-вече в контекста на гурбетчийското градинарство в Източна Европа и в частност в България.
Днес процесите са сходни – движението на хора в търсене на работа не е типично само от XIX – началото на ХХ век, сподели наскоро пред RegNews Макото Кимура.
Макото Кимура за първи път идва в България през 1988 г. Оттогава е бил в страната ни многократно във връзка с работата му по различни проекти. Макото Кимура е хоноруван преподавател в университети в Токио. Същевременно преподава български език в Токийския университет за чуждестранни езици и култури и в школа към японското външно министрество, в която се обучават бъдещи дипломати.
Приехме Макото Кимура не само като приятел на България, но и като посланик на добра воля, сподели Димитър Николов.
Румен Христов подари на госта книгата на Диана Гласнова „Българските градинари в Хърватия“, а от Димитър Николов Кимура получи подарък от името на Народното събрание – българска козметика с роза и ракия от Евксиноград.