Кръгла маса за печелившите стратегии на партиите в център-дясно

Кръгла маса, организирана от СДС със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“, се проведе днес в София. Темата беше “ Българските партии в център-дясно – успешни стратегии за развитието на България“. Форумът беше открит от председателя на партията Румен Христов, който  отбеляза, че за СДС е важно да се чуе мнението на хората-професионалисти. „Така или иначе, избори след пет месеца ще има. Вече сме в предизборна кампания и е важно за нас да обединим проевропейския, десния електорат“, заяви той. Лидерът на СДС каза, че с ГЕРБ вървят в посока нова консолидация: „Тази коалиция не е конюнктурна, тя е добре обмислена. Не можеш да търсиш коалиции и партньори само когато те са във възход. Коалиции и партньори се търсят на идейна основа, а ние с ГЕРБ имаме такава, още повече, че сме и партии от ЕНП“. Приветствени думи отправи и ръководителят на бюрото на „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер.Той изрази високата оценка за работата на управляващите в трудната ковид ситуация. „Въпреки „корона времето“, България успява да се включи и в решаването на глобални проблеми като част от голямото европейско семейство“, отбеляза той. „Щастлив съм, че днес са се събрали водещи социолози и политолози, които да споделят своя анализ за настроението на хората, за отговорността, която поема управлението и бъдещата политическа визия на страната“, допълни той.

Своите анализи представиха проф.Антоанета Христов, доц. Татяна Бубуджиева и доц. Антоний Гълъбов.

Проф. Антоанета Христова коментира, че ГЕРБ се учат, но правят грешки, СДС е историята и фонът, ДСБ е изключително трагична, а Консервативното обединение на десницата (КОД) – почти невидима.

Тя посочи, че дясното в България се свързва с дърпането на обществото напред, а лявото се свързва с меките мерки и с човека, поставен в центъра на разбирането, със социалните политики, с вниманието към образованието. Затова двете не могат едно без друго и тогава, когато има тежки кризи, човешкото същество има повече намерения да се обърне към дясната ценност, но в същото време има потребността от лявото обгрижване, анализира проф. Христова.

Според проф. Христова десницата е изправена да преодолее изначалното си отхвърляне на вниманието към човека, за да може да бъде конкурентна и да покрие по-многопрофилно секторите на управление.

ДСБ отсъства и попадна в една много объркана формация, която няма политически профил, опитвайки се в своята шареност да намери себе си и да постигне резултат. Партията на бившия здравен министър Петър Москов – КОД, е четвъртата дясна партия, която е изключително невидима и може да изтегли стари кадри на ДСБ. Усещането на проф. Христова е, че ретрото става съвременно ново в съвременно облекло. Всяко разединени е грешно, но десните партии не се учат на това. Обединението е правилният ход в политиката, акцентира проф. Христова.

По отношение на протестите в страната според нея усещането отстрани е, че протестът и „революцията“ не успя заради липсата на програми, заради липсата на визионерско мислене и заради отсъствия на фундаментални изисквания.

По думите й през последните дни в страната протестите са в процес на затишие, на изчерпана енергия и на приключване. Кризата в страната е тройна – икономическа, здравна и политическа, и тя поставя изключителни изисквания към хората, които трябва да я управляват адекватно, обясни проф. Христова.

В предстоящите парламентарни избори ще се прояви „ефектът на кукувицата“ – изборите ще бъдат кукувичи избори. Очакванията си за предстоящите избори сподели доц. Татяна Буруджиева.

В аргументите си за „ефектът на кукувицата“ доц. Буруджиев изтъкна, че въпреки появяват нови партии, гласовете ще бъдат взети от старите играчи, с което няма да се повиши избирателната активност по време на изборите.

Доц. Буруджиева посочи, че когато се правят избори има надежда. Позитивната кампания винаги е печеливша, а негативната кампания е все по-модерна напоследък, отчете тя.

СДС трябва най-много трябва да си даде сметка как се губи от негативната кампания. Няма нищо по-печелившо от това да се опиташ да покажеш на хората какво в следващите 4 години трябва да се направи, за да може хората да живеят по-добре, обясни доц. Буруджиева.

СДС имат нужда от нов образ, не само да бъдат историята, но и бъдещето. Можете да спечелите, стига да се понапънете да работите с хора, защото българските политици не са на терен, обърна се Буруджиева към „сините“. Създаването на противоречията вътре в десницата е огромна пречка и проблем, каза още Буруджиева.

Властта не е в смяната на един министър с друг, а е много важно какви ще бъдат лицата на властта. Когато изборите бъдат превърнати в персони се вкарва несистемен фактор. За това изборите се правят на терен, а не се правят на жълтите павета, коментира още Буруджиева.

Доц. Татяна Буруджиева заяви: „За мен най-важното е партиите да функционират така, че демокрацията да се развива. Аз винаги съм казвала, че разпадът, унищожението, изчезването на системни партии води до това, че 30 години след  прехода ние имаме ситуация като в началото на създаването на Третата българска държава. Партии на „Фили“ и „фоби“, които все по-малко са ангажирани със защитаване интересите на българските граждани“.

Тя подчерта, че единствената партия, която има 100% мобилизираност за изборите, е ГЕРБ. „В момента моето впечатление за БСП е, че всички са оставили ръководството да се справи със ситуацията. А това, което наблюдавам, ми показва, че със сигурност ще се появи нова партия. Така че това, което ще видим на изборите, ще е раздробена и достатъчно широка палитра и вдясно, и вляво“, отбеляза тя и оприличи случващото се в предизборното политическо пространство като „Синдром на кукувицата“

Доц. Антоний Гълъбов приветства идеята на СДС за промяна в Конституцията и подчерта, че това е кауза, която подхожда на партията. Той очерта проблемите в сегашната Конституция и подкрепи  второто ниво на местно самоуправление, което СДС заложи в своите предложения.

Преходът от антикомунизъм към дясна политика в България не завърши, констатира Антоний Гълъбов.  По думите му, някогашното острие на десницата ДСБ вече не съществува. „ДСБ се разтвори в пределната неяснота на „Да България“. Колкото по-съвършен е един инструмент, толкова по-малко е острието, не е нужно да е голяма дръжката ,важно е острието да реже. Само че това острие се притъпи и изчезна“, коментира той. Гълъбов е категоричен, че много от българските демократи са разочаровани, че Конституцията изцяло обслужи корпоративните интереси на бившите политически елити, че тя им позволи да се случи разграбването на собствеността, концентрирането на земеделската земя и изрази недоумение, че всички онези, които казват, че олигархията е превзела държавата отказват да говорят за нова Конституция. „след като държавата е превзета, значи е можело да бъде превзета“, контрира той. Според него не по отношение на преосмисляне на миналото, а по отношение на историческия шанс на тези поколения демократи да направят нещо за бъдещето – за една нова Конституция.  Това е хоризонт за много широко съгласие, в което целта на СДС би трябвало да бъде несамо възможността да се интегрира ефективно в управлението, но и да спечели съмишленици за конституционни промени“, категоричен е Гълъбов. „Идеята за свикване на Велико народно събрание е дълбоко присъща на десницата в България“, посочи още той и добави, че вижда  голям хоризонт за конструиране на широки коалиции. „Интересът на всички демократи е да бъде засилена законодателната власт, за да може да удържа всеки конник без глава, който реши да кара през просото“, изтъкна Гълъбов.

Доц. Гълъбов засегна темата и за Резолюцията на ЕП за България, като изрази недоумението си , че българският парламент не излезе с декларация срещу текстовете, в които прозира недопустима търговия с влияние от чужди евродепутати.

Форумът завърши с дискусия.