Румен Христов за проектобюджета за 2021 г.

Проектобюджет 2021 е възможен и ситуационен, но във всеки случай не и десен. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Румен Христов, председател на Съюза на демократичните сили в коментар за проектобюджета за 2021 година. По думите му настоящата ситуация не позволява бюджетът за догодина да бъде истински десен.

„Това е възможното към този момент. Разбира се, винаги може да бъде критикуван. Ние, от СДС, също имаме някои забележки, но така или иначе това е рамката, върху която трябва да обсъждаме проектобюджет 2021. Голямото харчене започна още тази година. Разбира се, тя е доста необичайна както за България и българската икономика, така и за ЕС и целия свят. Като говорим за голямо харчене, нека да кажем и тази година какво е положението, започвайки от базовата 2020. Очаква се намаление на приходите в рамките на 900 милиона и увеличаване на разходите в рамките на 840 милиона. Тоест бюджетният дефицит за 2020 година вероятно ще е в рамките на 4,4% от БВП или това ще се равнява на една сума от 5 250 000 000 лева“, обясни той.

Проф. Румен Христов припомни, че тези харчове започнаха още от тази година, защото наистина се появиха неочаквани нужди както за решаване на COVID кризата, така и за подпомагане на най-засегнатите граждани и фирми. Това ще продължи и през 2021 година, уточни той. Освен харченето, друг проблем е и по какъв начин ще бъде покрит бюджетния дефицит, добави председателят на СДС. Според него начините са четири: намаляване на разходите, увеличаване на приходите или вдигане на данъци. По думите му дълговото финансиране и най-удачният вариант.

Цоня СЪБЧЕВА